Dobit ECB-a pala zbog manjih prihoda od kamata

20.02.2021. 10:53 / Izvor: Agencije
Dobit ECB-a pala zbog manjih prihoda od kamata

Evropska centralna banka je objavila da je zabilježila pad godišnje dobiti za 2020. nakon nekoliko godina rasta.

Evropska centralna banka (ECB) je objavila da je zabilježila pad godišnje dobiti za 2020. nakon nekoliko godina rasta, navodeći kao razloge manje neto prihode od kamata na deviznu aktivu denominiranu u dolarima, kao i na portfelj vrijednosnih papira.

Prema u četvrtak objavljenom godišnjem izvještaju za 2020, dobit ECB-a je pala na 1,6 milijardi eura sa nivoa od gotovo 2,4 milijarde eura u 2019. godini, prenosi Tanjug.

Neto prihod ECB-a od kamata iznosio je prošle godine 2,0 milijarde eura, što je pad od 669 miliona eura u odnosu na godinu dana ranije, uglavnom kao rezultat manjih prihoda od kamata na vrijednosne papire denominirane u eurima, navodi se u saopćenju.

Aktiva u američkim dolarima činila je gotovo 76 procenata ukupne devizne imovine ECB-a na kraju 2020. godine, prenosi agencija Xinhua.

Pored nižih prinosa na devizni portfelj, opali su i neto prihodi od kamata na vrijednosne papire koji se drže za potrebe monetarne politike. Ti prihodi su lani iznosili 1,3 milijarde eura, što je za 110 miliona eura manje u odnosu na 2019. godinu.

Ukupan bilans stanja ECB-a je porastao u 2020. godini za 112,2 milijarde eura na 569,3 milijarde eura, uglavnom zahvaljujući kupovini vrijednosnih papira u okviru novog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP) i redovnog programa kupovine obveznica, navodi se u saopćenju.

ECB je prvi put pokrenuo PEPP u martu prošle godine kako bi suzbio veće ekonomske posljedice COVID pandemije u 19-članoj eurozoni, a tokom narednih mjeseci je dva puta povećavala obim tog programa.

Ukupna vrijednost PEPP-a iznosi sada rekordnih 1.850 milijardi eura, a ECB je obećao da će nastaviti sa kupovinom obveznica u okviru tog programa najmanje do kraja marta 2022. godine, ili do trenutka kada procijeni da je period korona krize završen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU