2021. godina donosi mnoge značajne promjene unutar carinske regulative EU

08.06.2021. 12:29 / Izvor: Akta.ba
2021. godina donosi mnoge značajne promjene unutar carinske regulative EU

Tekuća 2021. godina donosi mnoge značajne promjene unutar carinske regulative Europske Unije.

Tekuća 2021. godina donosi mnoge značajne promjene unutar carinske regulative Europske Unije, objavio je DHL Express.

S namjerom da upozna partnere s nastalim promjenama i pripremi na uticaj koji će promjene imati, izdvaja promjenu koja je već nastala u 2021.godini, i promjenu koja uskoro stupa na snagu:

ICS2 Sistem Kontrole Uvoza - (stupilo na snagu - mart 2021): Poboljšanje programa za sigurnosno skeniranje podataka zahtjeva da određene informacije i dokumentacija na strani izvoznika, prođu kroz proces pregleda i odobrenja od strane EU carinskih institucija - a prije utovara robe za izvoz u zemlji polazišta/zemlji izvoznika. Nova procedura se odnosi na pošiljke iz cijelog svijeta, čak i pošiljke u tranzitu kroz Europsku Uniju, uključujući i pošiljke za Norvešku i Švajcarsku.

Ukidanje PDV De-Minimis vrijednosti (stupa na snagu - juli 2021): Ukidanje PDV De-Minimis vrijednosti od 22 EUR za uvoz u zemlje članice Europske Unije rezultirat će formalnim uvoznim carinjenjem za sve ne-dokumentarne pošiljke/pakete, i nametnuti će obavezno plaćanje PDV-a pri uvozu za te pošiljke na strani uvoznika. Nova procedura se odnosi na pošiljke iz cijelog svijeta prema Europskoj Uniji.

"Ovim promjenama, carinske vlasti dodatno će sprovoditi regulatorne zahtjeve vezane za obezbjeđenje potpunih i tačnih carinskih podataka, kako bi se optimiziralo sigurnosno skeniranje, i ojačala borba protiv krivotvorenja i piratstva, a i spriječila nepravedna konkurencija i osigurala potpuna naplata dadžbina i poreza", navode iz DHL-a.

Šta ovo tačno predstavlja za izvoznike?

Da bi izbjegli kašnjenje u proceduri formalnog uvoznog carinjenja na krajnoj destinaciji za vašu pošiljku, bitno je sljedeće:

- Deklarisati ispravno i jasno sadržaj pošiljke na pratećem tovarnom listu. Ovo će omogućiti carinskim vlastima da identifikuju sadržaj Vaše pošiljke na osnovu ispravno deklarisanih podataka i procesa skeniranja podataka kroz Sistem Kontrole Uvoza, a bez kašnjenja u proceduri formalnog uvoznog carinjenja.

- Obezbijediti podatke sa komercijalne izvozne fakture u elektronskoj formi. Pripremu prateće izvozne dokumentacije je potrebno izvršiti kroz jedan od elektronskih DHL alata koji koristite za pripremu i otpremu vaših pošiljaka. Ovakav način pripreme prateće dokumentacije - u elektronskoj formi, obezbijediti će da vaša pošiljka prođe kroz proceduru formalnog uvoznog carinjenja bez kašnjenja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU