Hrvatska planira ukidanje pola bankomata, imaju najviše bankomata po stanovniku u EU

26.10.2021. 14:31 / Izvor: Agencije
Bankaomat

Građani Hrvatske uskoro će se suočiti sa smanjenom mrežom bankomata, čiji će broj, prema nekim najavama, biti gotovo prepolovljen, prenosi Tanjug.

Građani Hrvatske uskoro će se suočiti sa smanjenom mrežom bankomata, čiji će broj, prema nekim najavama, biti gotovo prepolovljen, prenosi Tanjug pozivajući se na Novi list.

Drastično rezanje mreže bankomata najavila je Hrvatska udruga banaka (HUB), pri čemu se ukidanje bankomata očekuje najprije u ruralnim područjima, gdje je i promet manji.

Bankomati se ukidaju zbog povećanih troškova osiguranja, odnosno zahtjeva za uvođenjem tzv. aktivne elektrokemijske zaštite.

Značajno smanjenje mreže bankomata će primorati klijente da novac ponovo podižu na šalterima banaka, gdje se za tu uslugu plaća posebna naknada.

Ipak, navodi Novi list, ako se poneki bankomat i ukine, u poslovnicama banaka uvijek postoji bankomat na kojem se novac može podići besplatno.

O mogućem ukidanju naknade na šalteru, od onih koji je naplaćuju, zasad nema govora.

Najviše bankomata po stanovniku u EU

Na pitanje ima li smisla da se naplaćuje naknada na šalteru, a smanjuje broj bankomata, i da li je legitimno na taj način “oporezivati” nečiji novac, iz Hrvatske narodne banke odgovaraju da pažljivo prate situaciju, a budući da se za sada radi samo o najavi HUB-a, ipak žele sačekati dalji razvoj situacije po tom pitanju.

Iz HUB-a su ranije naveli da je u Hrvatskoj građanima trenutno na raspolaganju gotovo 5.500 bankomata, što je više u odnosu na države s većim brojem stanovnika – poput Mađarske, Nizozemske, Slovačke, Danske, itd.

Prema podacima HUB-a, Hrvatska ima najveći udio broja bankomata u odnosu na 10.000 stanovnika u Europskoj uniji (prosječno 13,3 bankomata na 10.000 ljudi).

Iz bankarskog udruženja podsjećaju da je posljednjim izmjenama Zakona o zaštiti novčanih institucija propisano da se bankomati štite sistemom elektrokemijske zaštite, što zahtjeva izrazito velike investicije i optimizaciju bankomatske mreže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU