SAD i EU postigle dogovor oko carina na čelik i aluminijum

31.10.2021. 09:49 / Izvor: HINA
SAD i EU postigle dogovor oko carina na čelik i aluminijum

SAD i Evropska unija postigle su sporazum o carinama na čelik i aluminijum.

Sjedinjene Države i Europska unija postigle su sporazum u višegodišnjem sporu oko posebnih američkih carina na uvoz čelika i aluminija, rekli su najviši američki trgovinski dužnosnici na summitu G20.

Postizanje sporazuma objavile su američka ministrica trgovine Gina Raimondo i trgovinska predstavnica Katherine Tai jučer na marginama summita 20 velikih gospodarskih sila u Rimu. Time je riješen jedan od najvećih prijepora u odnosima transatlantskih partnera, rekao je Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost.

Riječ je o trgovinskom sporu koji je pokrenuo Trump

Po načelnom sporazumu, EU će moći bez carine uvoziti određene količine metala u SAD, rekla je Raimondo. Europska komisija za sada nije komentirala te najave. Trgovinski spor je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsjednik Donald Trump, kada je uveo posebne carine na uvoz čelika i aluminija.

EU je odgovorila carinama na američke proizvode kao što su traperice, viski, motori i maslac od kikirikija. Trump je posebne carine opravdavao interesima nacionalne sigurnosti. EU to obrazloženje nije smatrala vjerodostojnim i pretpostavlja da je cilj bio zaštititi američko gospodarstvo od neželjene konkurencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU