Ekonomija

EU / EKONOMIJA

Ekonomija eurozone i dalje bilježi pozitivne rezultate

Ekonomija eurozone zabilježila je rast od 2,2 posto u trećem kvartalu 2021. u odnosu na prethodno tromjesečje, po desezoniranim podacima, objavio je Eurostat, statistički zavod EU.

08.12.2021. 08:48 / Izvor: Agencije

Ekonomija eurozone zabilježila je rast od 2,2 posto u trećem kvartalu 2021. u odnosu na prethodno tromjesečje, po desezoniranim podacima, objavio je Eurostat, statistički zavod Evropske unije.

Istovremeno, bruto domaći proizvod EU je porastao na kvartalnom nivou za 2,1 postotak, prenosi Tanjug.

Najveći rast BDP-a u odnosu na drugo tromjesečje zabilježili su Austrija (3,8 posto), Francuska (tri posto) i Portugal (2,9 posto). Najniže stope rasta su imali Rumunija i Slovačka (po 0,4 posto), a ekonomskog rasta nije bilo u Litvi, jer je ostao na nula posto.

U poređenju sa trećim tromjesečjem prošle godine, ekonomska ekspanzija u eurozoni iznosi 3,9 posto, a u 27-članoj Uniji, koja obuhvata i države koje još nisu uvele euro kao sredstvo plaćanja, iznosi 4,1 posto.

Blagi rast zaposlenosti

Na osnovu desezoniranih podataka, obim BDP-a u eurozoni i EU i dalje je za 0,3 postotka, odnosno za 0,1 posto, respektivno, ispod nivoa u četvrtom kvartalu 2019. godine, posljednjem pretpandemijskom tromjesečju.

Eurostat je takođe objavio u odvojenom izvještaju da je broj zaposlenih u eurozoni i EU porastao u periodu jul-septembar za po 0,9 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok na godišnjem nivou bilježi rast od 2,1 posto u oba bloka.

Po rastu zaposlenosti na kvartalnom nivou su prednjačile Irska (četiri posto), Španija (2,6 posto), Litva (2,1 posto), Estonija i Grčka (obje po 1,9 posto), dok je pad zaposlenosti zabilježen u Latviji (-2 posto), dok je u Finskoj broj zaposlenih ostao na nepromijenjenom nivou u odnosu na drugo tromjesečje.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Ekonomija

#Eurozona

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU