EU

EU / EKONOMIJA

Godišnja inflacija u Njemačkoj premašila pet posto, najviša od 1992.

Viša stopa inflacije izmjerena je prije gotovo 30 godina.

11.12.2021. 08:19 / Izvor: seebiz.eu

Godišnja inflacija u Njemačkoj u novembru je premašila pet posto, ponajprije zahvaljujući niskoj poredbenoj osnovici i višim cijenama energije i hrane, potvrdili su u petak najnoviji podaci Destatisa.

Potrošačke cijene u novembru su porasle 5,2 posto na godišnjoj razini, nakon 4,5-postotnog rasta u oktobru, objavio je njemački statistički ured, u skladu s prvom procjenom s kraja oktobra.

"Stopa inflacije porasla je šesti put zaredom i u novembru je dosegnula najvišu razinu u ovoj godini", rekao je predsjednik Destatisa Georg Thiel.

"Viša stopa inflacije izmjerena je prije gotovo 30 godina. U junu 1992. godine iznosila je 5,8 posto", dodao je.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene pale 0,2 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u oktobru, ponajprije zahvaljujući sezonskom padu cijena paket-aranžmana, za 21,6 posto.

Cijene energenata porasle su 1,8 posto, a hrane 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koja se koristi radi lakše usporedbe s drugim zemljama EU-a, u novembru je dosegla šest posto i najviša je od 1992. kada je dosegla rekordnih 6,2 posto.

U oktobru iznosila je 4,6 posto.

Brojni razlozi visoke inflacije u najvećem europskom gospodarstvu od jula ove godine uključuju niske cijene u prošloj godini koje su rezultirale niskom poredbenom osnovicom, objašnjavaju u Destatisu.

Ukazuju i na sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) u drugoj polovini prošle godine i nagli pad cijena proizvoda od mineralnog ulja prije godinu dana.

Na godišnjoj razini cijene energije poskočile su u novembru 22,1 posto, nakon 18,6-postotnog skoka u mjesecu ranije.

Cijene lož ulja više su nego udvostručene, a motorno gorivo poskupjelo je više od 40 posto.

Naknada za CO2 uvedena početkom godine također je uticala na rast cijena energije, napominje njemački statistički ured.

Rast cijena hrane na godišnjoj je razini ubrzao na 4,5 posto, sa 4,4 posto u novembru, a rast cijena usluga s 2,4 na 2,8 posto, objavio je Destatis.

Sve brojke podudaraju se s procjenama Destatisa objavljenima 29. novembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU