Zbog omikrona se ne isključuje novo jačanje inflacije u eurozoni

03.01.2022. 13:55 / Izvor: Agencije
Eure

Aktivnosti u industriji eurozone blago su pale u prosincu, a kompanije su iskoristile popuštanje krize u nabavnim lancima kako bi se opskrbile sirovinama.

Aktivnosti u industriji eurozone blago su pale u prosincu, a kompanije su iskoristile popuštanje krize u nabavnim lancima kako bi se opskrbile sirovinama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u prosincu za 0,4 boda u odnosu na studeni, na 58 bodova, potvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Indeks outputa u prosincu je ostao stabilan na razini od 53,8 bodova. "Druga polovina 2021. bila je nevjerojatno izazovno razdoblje za proizvođače eurozone, no rezultati najnovijeg istraživanja nisu previše pokvarili praznično veselje”, rekao je viši ekonomist Markita Joe Hayes.

Globalna pandemija koronavirusa otežala je industriji nabavu sirovina i poluproizvoda i povećala je troškove, no naznake ublažavanja krize u opskrbi osjetno je ublažila cjenovne pritiske. "Vidimo prve, više nego dobrodošle znakove popuštanja krize u lancu opskrbe, koja je zahvatila proizvodne linije diljem Europe. Iako je poboljšanje neznatno… podaci PMI-ja pokazali su najsnažniji tempo nabave zaliha u prosincu otkada se istraživanje provodi", dodao je Hayes.

Ublažavanje krize u nabavi smanjilo je troškove inputa, pa su kompanije znatno skromnije podigle cijene nego u studnome. "Nadu ulijeva i skromnije povećanje cijena, ali rast je još uvijek snažan", istaknuo je ekonomist Markita.

Nabavni lanci polako se oporavljaju, ali pandemija bi mogla donijeti nova neugodna iznenađenja, upozoravaju u londonskoj tvrtki. "Suočeni smo s novim valom ekonomske neizvjesnosti s obzirom na širenje omikrona u Europi. Ne može se isključiti mogućnost opetovanih poremećaja u nabavnim lancima zbog covida 19, a time ni opetovano privremeno jačanje inflacije", zaključio je Hayes.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU