Markit: Omikron podrezao krila ekonomiji eurozone u decembru

07.01.2022. 11:01 / Izvor: HINA
Eure

Omikron se brzo proširio svijetom krajem prošle godine i vlade su ponovno uvele ograničenja kako bi ga zaustavile.

Gospodarski oporavak eurozone oslabio je u prosincu, odražavajući posustajanje uslužnog sektora pod pritiskom opetovanog rasta broja zaraženih covidom 19, pokazalo je u srijedu istraživanje londonske tvrtke Markit.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone zdravlja, potonuo je u prosincu za 2,1 bod u odnosu na studeni, na 53,3 boda, čime je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka blago snizila prvu procjenu njegove vrijednosti.

"Pokazalo se, nažalost, da je ubrzani rast proizvodnje kojem smo svjedočili u studenome bio kratkog vijeka. Širenje varijante omikron posebno je snažno utjecalo na uslužni sektor, odražavajući opetovano oklijevanje potrošača", rekao je viši ekonomist u Markitu Joe Hayes.

Omikron se brzo proširio svijetom krajem prošle godine i vlade su ponovno uvele ograničenja kako bi ga zaustavile.

"Zemlje eurozone pokušavaju pronaći rješenje za najnoviji razvoj događaja u pandemiji i jasno je da su rizici za gospodarstvo danas veći budući da su šanse za stroža ograničenja kako bi se suzbilo širenje covida-19 veće no što su bile do sada", dodao je Hayes.

Ublažena ograničenja omogućila su oporavak turizma u proteklim mjesecima, koji je pružio dodatnu potporu uslužnom sektoru, ali prosinac je to zaustavio i inozemna je potražnja pala prvi puta od svibnja, ističu Markitu.

Aktivnosti u uslužnom sektroru pale su tako na najnižu razinu u osam mjeseci, a kompanije su zbog slabije potražnje i prijetnje ograničenja zaposlile najmanje novih radnika od svibnja prošle godine.

Industrija se pak pokazala otpornom na omikron, signalizirajući da su problemi u opskrbnim lancima donekle ublaženi, što je značilo i nešto blaže cjenovne pritiske.

Pritisak je popustio tek u odnosu na studeni kada su troškovi inputa i outputa porasli najsnažnije otkada je Markit počeo objavljivati izvješća.

"Nije baš bilo previše razloga za slavlje ni kada je u pitanju inflacija. Iako su cjenovni pritisci neznatno popustili, još uvijek smo na poprilično vrućem teritoriju", naglasio je ekonomist Markita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU