Evropskim nuklearkama treba 500 milijardi eura do 2050.

10.01.2022. 11:12 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Evropskim nuklearkama treba 500 milijardi eura do 2050.

Evropska unija morat će uložiti 500 milijardi eura u nuklearne elektrane nove generacije od sada do 2050. godine.

Evropska unija morat će uložiti 500 milijardi eura u nuklearne elektrane nove generacije od sada do 2050. godine, rekao je povjerenik unije za unutarnje tržište u intervjuu objavljenom tokom vikenda.

"Samo postojeće nuklearne elektrane trebat će 50 milijardi eura ulaganja od sada do 2030. godine. A nove generacije trebat će 500 milijardi!", rekao je Thierry Breton za Journal du Dimanche, prenosi Hina.

Breton je također ustvrdio da je plan EU-a da se energija iz nuklearne energije i prirodnog plina označi kao “zeleni” izvor važan korak prema privlačenju kapitala.

EU se savjetuje sa svojim državama članicama o tom prijedlogu, uz unutarnje nesuglasice o tome mogu li se ti izvori energije uistinu kvalificirati kao održive opcije.

Protivljenje austrije i skepticizam Njemačke

Francuska je predvodila odbranu nuklearne energije, njenog glavnog energetskog izvora, unatoč snažnom protivljenju Austrije i skepticizmu Njemačke, koja je u procesu zatvaranja svih svojih nuklearnih elektrana.

U prijedlogu se navodi da Evropska komisija "smatra da prirodni plin i nuklearna energija mogu imati ulogu u olakšavanju puta u budućnost koja se pretežno temelji na obnovljivim izvorima energije".

Trenutno blok dobiva 26 posto energije iz nuklearnih elektrana, no Breton je procijenio da će do 2050. to biti smanjeno na oko 15 posto.

U prijedlogu se također navodi da za nuklearnu energiju treba uvesti odgovarajuće mjere za gospodarenje i odlaganje radioaktivnog otpada.

Poziva se da se izgradnja novih nuklearnih elektrana uvjetuje dozvolama izdanim do 2045., dok bi rad na proširenju rada postojećih elektrana trebao biti odobren do 2040. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU