U Hrvatskoj smanjen broj zaposlenih u industriji

05.02.2022. 15:01 / Izvor: seebiz.eu
HR

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u decembru 2021. manji je za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u decembru 2021. manji je za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec te 0,3 posto prema decembru 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Statistički podaci na mjesečnoj razini pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji strojeva i uređaja, za 2,1 posto te u proizvodnji tekstila i proizvodnji hemikalija i hemijskih proizvoda, za 1,6 posto.

Najveći je rast zabilježen u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 5,2 posto te proizvodnji pića, za 2,9 posto.

Na godišnjoj razini najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji tekstila, za 15,7 posto, proizvodnji ostalih prevoznih sredstava, za 13,5 posto te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 10,8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 9,2 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 8,9 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 4,5 posto, proizvodnji električne opreme, za 4,2 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda za 3,7 posto te proizvodnji strojeva i uređaja, za 3,5 posto.

Kumulativni podaci za 2021. pokazuju da je ukupan broj zaposlenih u industriji bio 0,7 posto manji nego u 2020. godini.

Istodobno je ukupna proizvodnost rada u prošloj godini u usporedbi s godinom prije povećana za 6,9 posto.

Izvještaj DZS-a pokazao je i da je u decembru lani industrijska proizvodnja porasla 13. mjesec za redom i to za šest posto na godišnjoj razini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU