Zbog rata u Ukrajini rastu inflacija i cijene, padaju proizvodnja i potrošnja

04.03.2022. 11:28 / Izvor: Agencije
Hrana

Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji se zahuktava inflacija, cijene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbjegnut, zbog čega prijeti stagflacija – ekonomski rast na nuli uz inflaciju

Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji se zahuktava inflacija, cijene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbjegnut, zbog čega prijeti stagflacija – ekonomski rast na nuli uz inflaciju, prenosi Beta.

Takve procjene ekonomskih analitičara u EU podudaraju se s upozorenjem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se "historija vraća" u Evropu, dok rat u Ukrajini "ide u još goru fazu".

Macron je izjavio da je to "više od slutnje" poslije razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji mu je predočio da će Rusija bez oklijevanja nastaviti vojne aktivnosti sa ciljem "demilitarizacije" i uklanjanja "nacističkih snaga" iz ukrajinske vlasti i postizanja neutralnog statusa Ukrajine.

U osvrtima ekonomskih stručnjaka je očekivanje da će zbog žestokih zapadnih sankcija Rusiji i Evropska unija pretrpjeti ekonomsku štetu i socijalne posljedice, dok je Macron, čija zemlja predsjedava Unijom, ukazao da će kompanije, narod i svakodnevni život "biti na udaru dubokih promjena idućih mjeseci".

Vijeće ministara EU zatražilo je "vanredne mjere" za spašavanje stočarstva i ostale evropske poljoprivrede, pogođene velikih skokom cijena žitarica i uljarica na svjetskom tržištu, a posebno zbog prekida izvoza iz Rusije i Ukrajine, odakle Unija uvozi znatne količine žitarica.

U osvrtu francuskog lista Le Figaro podvlači se da je Evropa "suočena s nepoznanicama jednog skupljeg svijeta", a analitičari ukazuju da su centralne banke pred "surovim izborom da dizanjem kamata zaustavljaju inflaciju i time brane pad potrošnje ili da niskim kamatama čuvaju proizvodnju".

Londonski Economist Intelligence Unit (EIU) takođe smatra da će “ruska invazija na Ukrajinu izazvati ekonomske i političke promjene u Evropi”.

Taj analitički centar navodi da će “ekonomske sankcije Rusiji ipak imati ograničeni uticaj, ali da će sama neizvjesnost produžavanja rata neminovno uticati na investicije i potrošnju, dok će skok svjetskih cijena sirovina podstaknuti već visoku inflaciju i poremećaje u lancima snabdjevanja, što će pogoditi ekonomski rast u ovoj godini”.

EIU upozorava da “Evropi prijeti opasnost da ostane bez ruskog gasa, ako Moskva zavrne slavinu kao odmazdu zbog sankcija, da se suoči s masovnim prilivom ukrajinskih izbjeglica i zamašnim poremećajem finansijskog tržišta i prekida u trgovini”.

Njemački Eurointelligence ukazuje na činjenicu da Moskva, uprkos ratu, nije prekinula dotok gasa Evropi preko Ukrajine, da se plaćanja za gas, uprkos sankcijama, i dalje odvijaju preko Sberbanke i Gazprom banke, dvije najveće ruske bankarske institucije, što zbog ogromnog skoka cijene gasa Rusiji donosi velike zarade, ali Evropa nema kud jer ne može da opstane bez ruskog gasa.

Eurointelligence takođe primjećuje da nije jasno dokle će trajati situacija u kojoj “EU za sada navija za Ukrajinu iz daljine, gledajući iz svojih toplih domova, grijanih na ruski gas”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU