EU opet poziva Rusiju da dozvoli izvoz hrane iz Ukrajine

01.06.2022. 09:27 / Izvor: Agencije
EU

Čelnici Evropske unije oštro su osudili "uništavanje i nezakonito prisvajanje" poljoprivredne proizvodnje Ukrajine koje provodi Rusija i upozorili da "ruski agresivni rat" ima direktan uticaj na globalno tržište hrane.

Čelnici Evropske unije oštro su osudili "uništavanje i nezakonito prisvajanje" poljoprivredne proizvodnje Ukrajine koje provodi Rusija i upozorili da "ruski agresivni rat" ima direktan uticaj na globalno tržište hrane, prenosi Tanjug.

Evropsko vijeće poziva Rusiju da prekine napade na transportnu infrastrukturu u Ukrajini, ukine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka i dozvoli izvoz hrane, posebno iz Odese.

"Evropska unija preduzima aktivne mjere da olakša ukrajinski poljoprivredni izvoz i podrži ukrajinski poljoprivredni sektor ove godine te omogući izvoz hrane iz Ukrajine preko različitih kopnenih ruta i luka EU-a", navodi se u zaključcima Evropskog vijeća.

Podrška trgovini bez barijera

Čelnici Unije ukazali su i na međunarodnu koordinaciju u cilju globalnog odgovora na bezbjednost hrane i naglasili važnost slobodne trgovine, solidarnosti i povećane lokalne poljoprivredne prozvodnje kako bi se ublažile posljedice na cijene, proizvodnju, pristup i snabdjevanje žitaricama.

Ponovljena je podrška EU-a održavanju globalne trgovine bez neopravdanih barijera, ali i jačanju solidarnosti prema najugroženijim zemljama i u tom cilju njavljeno mobilisanje sredstava iz Evropskog razvojnog fonda.

Kada je reč o trenutnoj nestašici vještačkog đubriva na globalnom tržištu, Evropsko vijeće poziva na efikasniju upotrebu i korištenje alternativnih sredstava.

Ruske žitarice nisu pod američkim sankcijama

Istovremeno, američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield poručila je kako su Sjedinjene Američke Države spremne da pismeno uvjere kompanije za transport i osiguranje da ruske žitarice i đubrivo nisu pod američkim sankcijama kako bi se pomoglo lakšem izvozu tih roba.

Prema Reutersu, Thomas-Greenfield je konstatovala da su "kompanije malo nervozne".

Izrazila je spremnost da im se pošalju pismena uvjeravanja ako će to pomoći da se ohrabre.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU