Rat u Ukrajini koči ekonomski oporavak Njemačke

15.06.2022. 11:26 / Izvor: Agencije
Njemačka

Napad Rusije na Ukrajinu, zajedno sa oštrim rastom cijena energenata, koči ekonomski oporavak Njemačke.

Napad Rusije na Ukrajinu, zajedno sa oštrim rastom cijena energenata, koči ekonomski oporavak Njemačke, objavio je u srijedu institut Institut za ekonomska istraživanja IFO, smanjivši svoju prognozu privrednog rasta za ovu godinu na 2,5 posto sa 3,1 posto procijenjenih u martu.

Za sljedeću godinu, IFO predviđa ubrzanje rasta Njemačke na 3,7 posto, navodi se u saopštenju tog instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Prema procjeni instituta, inflacija u Njemačkoj će porasti na 6,8 posto u tekućoj godini, a zatim će pasti na 3,3 procenta – ali tek sljedeće godine.

"Ekonomska proizvodnja je trenutno i dalje 1,0 posto ispod nivoa prije pandemije krajem 2019. godine. Očekujemo da će u drugoj polovini godine doći do postepenog smanjenja kako cijena robe tako i uskih grla u snabdijevanju materijalima", kaže Timo Wollmershauser, šef odjeljenja za prognoze u IFO-u.

Pad kupovne moći

On dodaje da su početkom godine visoke cijene dovele do pada kupovne moći domaćinstava i posljedično do pada potrošnje, odnosno pada kupovina robe.

Ipak, zahvaljujući značajnom porastu potrošnje na usluge, ukupna privatna potrošnja u Njemačkoj nije pala u prvom kvartalu, već je ostala stabilna. Očekuje se da će se tokom ostatka godine, normalizacija privatne potrošnje nastaviti i time odigrati važnu ulogu u rastu njemačke privrede.

IFO također predviđa da će u 2022. godini nezaposlenost pasti sa 2,6 miliona ljudi na 2,3 miliona, odnosno sa 5,7 posto na 5,0 procenata, i da će iduće godine ostati na tom nivou.

Što se tiče budžetskog deficita, institut očekuje da će on ove godine biti prepolovljen, sa 131 milijarde eura na 65 milijardi eura, te da će dogodine pasti na samo 12 milijardi eura.

Na međunarodnom nivou mnogo kritiziran suficit tekućeg računa Njemačke, prema procijeni IFO-a past će ove godine na 181 milijardu eura sa prošlogodišnjih 265 milijardi eura, ali se u 2023. očekuje njegov ponovni rast na 241 milijardu eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU