Pokrenuta istraga o prodaji OMV Slovenija mađarskom MOL-u

24.06.2022. 12:34 / Izvor: Agencije
EU

Antimonopolski regulator Evropske unije otvorio je sveobuhvatnu istragu u četvrtak o prodaji podružnice austrijske energetske grupe OMV u Sloveniji mađarskoj naftno-gasnoj grupaciji MOL, zbog zabrinutosti da bi taj sporazum mogao da naruši tržišnu konkurenciju.

Antimonopolski regulator Evropske unije otvorio je sveobuhvatnu istragu u četvrtak o prodaji podružnice austrijske energetske grupe OMV u Sloveniji mađarskoj naftno-gasnoj grupaciji MOL, zbog zabrinutosti da bi taj sporazum mogao da naruši tržišnu konkurenciju, javlja Rojters.

S obzirom na to da su MOL i OMV Slovenija treći i drugi najveći prodavci goriva u Sloveniji, poslije Petrola, njihovo spajanje rezultiralo bi da novi entitet drži vrlo velik udio na lokalnom tržištu, saopštila je Evropska komisija.

"Moramo pažljivo da procijenimo da li bi promjene na polju konkurencije do kojih bi došlo predloženom akvizicijom imale uticaj na cijene ili kvalitet usluga", rekla je izvršna potpredsjednica EK i komesarka za zaštitu tržišne konkurencije, Margret Vestager.

EK ima rok od 90 dana da istraži transakciju, a odluku će objaviti do 28. oktobra.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU