Glovo pod istragom Evropske komisije

09.07.2022. 09:56 / Izvor: Agencije
glovo

Aplikacija za dostavu hrane Glovo, u kojoj je njemački Delivery Hero nedavno kupio 94% akcija, potvrdila je da je njeno sjedište pod istragom.

Aplikacija za dostavu hrane Glovo, u kojoj je njemački Delivery Hero nedavno kupio 94% akcija, potvrdila je da je njeno sjedište pod istragom.

Istražitelji Evropske komisije (EK) pretražili su kancelarije njemačke digitalne kompanije Delivery Hero u Berlinu i njenog predstavništva Glovo u Španiji zbog sumnje da su kršile propise o tržišnom udjelu. Iz EK su prethodno objavili da su pretražili kancelarije digitalnih kompanija za dostavu koje su pod sumnjom da su se udružili u kartel, piše Poslovni dnevnik.

"Predmet istrage je navodni dogovor ili usklađena praksa deljenja tržišta naručivanja i dostave hrane, namirnica i druge robe široke potrošnje u zemljama Evropske unije (EU)", objavila je Komisija.

Na vijest su odmah reagovali iz Just Eat Takeawaya, najveće digitalne grupe za dostavu hrane u EU, Ubera, vlasnika Uber Eatsa, Deliverooa, Bolta i kompanija za dostavu namirnica Gorillas i Flink te Wolta izjavama da njihova sjedišta kompanija nisu bila pod istragom.

Komisija tek treba da utvrdi da li je kompanija prekršila evropske propise o tržišnom udjelu. Dokaže li se, može joj izreći novčanu kaznu u visini do 10 odsto njenog globalnog prometa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU