EU: Usvojen plan za hitno smanjenje upotrebe gasa, Poljska i Mađarska protiv

06.08.2022. 11:07 / Izvor: SRNA
EU

Zemlje Evropske unije danas su zvanično usvojile plan za vanredne situacije bloka za redukciju upotrebe gasa.

Zemlje Evropske unije danas su zvanično usvojile plan za vanredne situacije bloka za redukciju upotrebe gasa, dok pokušavaju da uštede gorivo za zimu zbog neizvjesnog snabdijevanja iz Rusije, uprkos protivljenju Poljske i Mađarske.

Zemlje EU su prošle nedjelje postigle dogovor o smanjenju potražnje za gasom, u pokušaju da popune skladište gasa i pripreme se za moguće potpuno isključenje gasa iz Rusije.

Sporazumom se od svih zemalja EU traži da ove zime dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 odsto i da bi rezovi mogli da postanu obavezujući u hitnim slučajevima, iako sa brojnim odstupanjima i izuzecima za neke zemlje i industrije.

Zemlje EU danas su zvanično odobrile zakon kojim će se ovaj dogovor sprovesti u djelo. Sve zemlje, osim Mađarske i Poljske, odobrile su zakon, navodi se u dokumentu koji je objavila Češka, koja trenutno predsjedava pregovorima sa EU.

Rusija je prije napada na Ukrajinu obezbjeđivala 40 odsto gasa EU. Moskva je od tada smanjila dotok gasa u Evropu, što otežava državama EU da popune skladišta prije zime, a mnoge je podstaklo da se utrkuju u kupovini neruskog goriva i preduzmu korake da ograniče svoju potražnju za gasom.

Evropska komisija "hitno procjenjuje" mogućnost uvođenja ograničenja cijena gasa, navodi se u saopštenju. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU