Cijene gasa u Evropi mogle bi premašiti 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara

01.09.2022. 09:36 / Izvor: Agencije
gas

Cijene prirodnog gasa u Evropi mogle bi ove jeseni i zime premašiti 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara, izjavio je ugeneralni direktor ruske energetske kompanije "Gazprom" Alexey Miller.

Cijene prirodnog gasa u Evropi mogle bi ove jeseni i zime premašiti 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara, izjavio je ugeneralni direktor ruske energetske kompanije "Gazprom" Alexey Miller.

"Cijene prirodnog gasa se redovno kreću iznad opsega od 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Na vrhuncu jesenjeg i zimskog perioda (u Evropi), cijene prirodnog gasa mogu premašiti 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara", rekao je on.

Miller je izjavio je veća konkurencija sa azijskih tržišta za snabdijevanje ukapljenog zemnog plina, zajedno sa sezonskim efektima, izvršila pritisak na cijene.

Evropa se ove zime suočava sa energetskom krizom i visokim cijenama gasa. Ovo je navelo mnoge evropske zemlje da osmisle planove za smanjenje ovisnosti o ruskom gasu, u jeku rastućih tenzija sa Moskvom zbog ruskog rata u Ukrajini.

Shodno tome, EU ima za cilj da smanji uvoz prirodnog gasa za dvije trećine do kraja godine. Blok je, kao dio svog energetskog plana za vanredne situacije, također u julu pristao da smanji potrošnju gasa za 15 posto kako bi se ublažio rizik od smanjenja ili potpunog zaustavljanja isporuke ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Sjevernog toka 1.

Šef "Gazproma" je također sugerisao da su razlozi za značajne promjene na tržištima prirodnog gasa "pogrešne odluke i politika sankcija zapadnih regulatora".

Miller je naveo da je "Gazpromova" proizvodnja prirodnog gasa dostigla 288,1 milijardu kubnih metara ove godine, od čega je 154,7 milijardi kubnih metara isporučeno na domaće tržište, dok je 82,2 milijarde kubnih metara isporučeno u zemlje van Commonwealtha.

"Uprkos padu izvoza na strana tržišta, naše procjene predviđaju da će finansijski rezultati Gazproma biti znatno veći za naše prihode u 2022. nego za 2021", rekao je Miller.

On je naveo da su Isporuke ruskog prirodnog gasa Kini porasle za 60 posto u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU