Otvoren plinovod između Bugarske i Grčke

02.10.2022. 06:10 / Izvor: Avaz.ba
gas

Novi plinovod koji se proteže od Grčke do Bugarske pušten je u promet jučer s ciljem jačanja energetske nezavisnosti Evrope od Rusije.

Novi plinovod koji se proteže od Grčke do Bugarske pušten je u promet jučer s ciljem jačanja energetske nezavisnosti Evrope od Rusije, piše dpa. 

"Danas počinje novo doba za Bugarsku i jugoistočnu Europu", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na ceremoniji otvaranja plinovoda u bugarskoj prijestolnici Sofiji.

"Ovaj plinovod je prekretnica. To je prekretnica za Bugarsku i energetsku sigurnost Europe, a znači oslobađanje od ovisnosti o ruskom plinu.", rekla je, ističući da je Bugarska u jednom trenutku dobijala 80 posto svog plina iz Rusije.

Plinovod dug 182 kilometra od grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj sufinancirali su europski fondovi od početka izgradnje 2009.

Interkonektor, koji ima kapacitet od 3 do 5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, povezuje Bugarsku s Transjadranskim plinovodom.

Plin iz Azerbajdžana ide preko Turske u Grčku i dalje u Italiju.

Von der Leyen je naglasila da bi cjelokupna potrošnja plina Bugarske mogla biti pokrivena zahvaljujući novom poveznicom s Grčkom.

"Kroz stratešku suradnju između Bugarske i Grčke možemo postići stabilnost u regiji.", rekao je bugarski predsjednik Rumen Radev.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU