EU PROJEKTI

EU / EKONOMIJA

Uspostavljena kreditna linija za sufinansiranje EU projekata na lokalnom nivou

Savez općina i gradova FBiH poziva članice da iskoriste mogućnost koje nudi Kreditna linije za sufinansiranje i predfinansiranje EU projekata na lokalnom nivou uz subvenciju kamate od Vlade.

04.10.2022. 11:35 / Izvor: Akta.ba

Savez općina i gradova (SOGFBiH) je u 2022. godini intenzivno radio na istraživanju interesa i potreba jedinica lokalne samouprave vezano za sufinansiranje i predfinasiranje EU projekata na lokalnom nivou. Većina anketiranih jedinica lokalne samouprave u FBiH u velikom broju se pozitivno izrazile o osnivanju ovakvog mehanizma, kojim bi se podržale prilikom apliciranja na EU fondove, odnosno kojim bi se unaprijedila apsorpcija EU fondova. 

Finansijski okvir za IPA (Instrument za predpristupnu pomoć) III za period 2021.-2027.- iznosi 14,2 milijarde eura, a glavni cilj jeste pripremiti zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, stavljajući u fokus kriterije za članstvo, jačanje održivog ekonomskog razvoja i investicija, te oporavak od ekonomske krize izazvane Covid-19. 

Važno je napomenuti da, za razliku od ranijeg pristupa, više se neće izdvajati sredstva za svaku državu korisnicu (državna koverta), već će se primjenjivati princip raspodjele prema zaslugama država korisnica, saopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH. 

Imajući u vidu i da je Strategijom razvoja FBiH 2021.-2027. predviđeno osnivanje mehanizma kojim bi se podržale jedinice lokalne samouprave kroz predifinansiranje i sufinansiranje EU projekata, a na osnovu iskazanih potreba članica SOGFBiH, inicirano je osnivanje finansijskog mehanizma putem kojeg bi općine i gradovi bili u mogućnosti brzo, transparentno i uz minimalne troškove doći do potrebnih sredstava za EU projekte na lokalnom nivou. 

Razvojna banka FBiH je podržala ovu inicijativu u skladu sa Strategijom razvoja FBiH 2021.-2027., te je unutar Razvojne banke FBiH vlastitim sredstvima uspostavljena Kreditna linija za sufinansiranje i predfinansiranje EU projekata na lokalnom nivou.

Kreditna linija služi za sufinansiranje, implementaciju projekata i ostalo finansiranje jedinica lokalne samouprave, te razvojnih agencija u vlasništvu ili većinskom vlasništvu općina i gradova, koje su zadovoljile uvete natječaja za bespovratna sredstva koji su finansirani iz budžeta Evropske unije i/ili nacionalnih izvora, te drugih inozemnih izvora. Kreditnim sredstvima moći će se finansirati svi troškovi provedbe projekta, i to za prihvatljive izdatke i za neprihatljive izdatke (izdaci koji čine dio projekta, a koje nije moguće kandidirati za bespovratna sredstva), uz kamatnu stopu od 2,5 posto. 

Prepoznajući značaj ovakvog mehanizma kojim će biti finansirani razvojni projekti na lokalnom nivou, unaprijeđen kvalitet lokalnih usluga i apsorpcija EU fondova, Vlada FBiH je prihvatila inicijativu SOGFBiH za subvencioniranje kamate za navedenu Kreditnu liniju za korisnike koji uredno izmiruju obaveze. S obzirom da se radi o najpovoljnijim sredstvima na tržištu, općine i gradovi u FBiH nisu u obavezi provoditi proceduru javne nabavke za ovu Kreditnu liniju. 

Savez općina i gradova FBiH poziva članice da iskoriste mogućnost koje nudi Kreditna linije za sufinansiranje i predfinansiranje EU projekata na lokalnom nivou uz subvenciju kamate od Vlade. 

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU