Europski ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u

07.10.2022. 11:25 / Izvor: HINA
europske burze

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno dok ulagači čekaju objavu izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na tržišta.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno dok ulagači čekaju objavu izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,02 posto, na 6.998 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,03 posto, na 12.470 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 5.934 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu otprilike 1 posto, nakon tri dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,4 posto. U Šangaju se zbog praznika i dalje ne radi.

Nakon tri dana rasta, azijske su burze jutros pale, pa tako prate smjer američkih burzovnih indeksa. Na Wall Streetu je, naime, Dow Jones jučer oslabio za 1,15 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,02, a Nasdaq indeks 0,68 posto.

Nakon snažnog skoka početkom tjedna, ti su indeksi pali drugi dan zaredom jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u rujnu broj zaposlenih porastao za 250.000.

Veći rast zapošljavanja mogao bi loše utjecati na dionice jer bi to značilo da je tržište rada i dalje snažno i da bi Fed mogao nastaviti agresivno povećavati kamatne stope.

Slabiji rast zapošljavanja značio bi, pak, suprotno - da tržište rada slabi. A to bi moglo oslabiti inflacijske pritiske, što bi, pak, moglo navesti Fed da uspori tempo podizanja cijene novca.

Početkom tjedna cijene su dionica snažno porasle upravo zbog toga što je na tržištu prevladalo mišljenje da bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata.

Fed ne popušta

No, čelnici središnje banke iz dana u dan ponavljaju da ne odustaju od svojeg prioriteta – suzbijanja inflacije po svaku cijenu.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, kazao je jučer da do kraja godine očekuje daljnje povećanje kamata za 1,25 postotnih bodova jer su podaci o inflaciji razočaravajući.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da bi agresivno povećanje kamata moglo izazvati recesiju.

"Postoji mogućnost da će s daljnjim povećanjem kamata Fed gurnuti gospodarstvo u recesiju”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU