Potražnja za automobilima u EU porasla u septembru

18.10.2022. 11:48 / Izvor: HINA
ACEA

Potražnja za novim automobilima u EU porasla je u septembru, drugi mjesec zaredom, a u Hrvatskoj rast je bio više nego dvostruko veći nego na razini Unije.

Potražnja za novim automobilima u EU porasla je u septembru, drugi mjesec zaredom, a u Hrvatskoj rast je bio više nego dvostruko veći nego na razini Unije, pokazali su u utorak podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA). 

U septembru je u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano 787.700 novih automobila, za 9,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U svgustu njihov je broj porastao za 4,4 posto, čime je prekinuto 13-mjesečno razdoblje pada potražnje za automobilima u EU.

ACEA upozorava da septembarski skok odražava nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada je proizvodnju zakočila nestašica poluvodiča.

Među četiri glavna europska tržišta najviše je porasla potražnja u Njemačkoj i Španjolskoj, za 14,1 odnosno 12,7 posto.

Francuska i Italija bilježile su daleko skromniji rast, za 5,5 odnosno 5,4 posto.

U Hrvatskoj je u septembru, prema podacima ACEA-e, registrirano 3.369 novih automobila, za 22,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U kolovozu broj registracija poskočio je za 13,7 posto.

U razdoblju od siječnja do septembra tržište osobnih automobila u EU smanjilo se za 9,9 posto, uz registriranih 6,78 milijuna vozila, utvrdila je ACEA.

U skupini vodećih tržišta najviše je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci pala potražnja u Italiji, za 16,3 posto. Dvoznamenkasti pad bilježila je i Francuska, za 11,8 posto.

U Njemačkoj i Španjolskoj broj registriranih automobila bio je u razdoblju od januara do septembra manji za 7,4 posto.

Hrvatska je u prvih devet ovogodišnjih mjesecima prema ACEA-inim podacima registrirala 34.566 novih automobila, za 6,9 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU