Evropska komisija predložila zakon o transakcijama u eurima koji se tiče građana i banaka

27.10.2022. 08:49 / Izvor: Agencije
ek

Evropska komisija je predložila zakon prema kojem će banke morati trenutno izvršavati sve transakcije u eurima bez dodatnih troškova

Evropska komisija je predložila zakon prema kojem će banke morati trenutno izvršavati sve transakcije u eurima bez dodatnih troškova, javlja Hina.

Prema tom prijedlogu, uplate u Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru "sjedat" će trenutno na račun, bez obzira na doba dana i koji je dan u sedmici i je li u pitanju radni ili neradni dan. Sada se čeka i do tri dana, naročito ako se uplata izvrši krajem sedmice i najčešće se mora čekati do ponedjeljka da se novac pojavi na računu.

Instant plaćanja postoje još od 2017.

"Prijelaz s uplate koja ‘sjeda’ na račun primatelja sljedeći dan na uplatu koja sjeda u roku 10 sekundi ravna je prijelazu s obične na elektronsku poštu", izjavila je povjerenica za financijske usluge Mairead McGuinness.

"Danas se gotovo devet od deset kreditnih transfera u eurima i dalje obrađuje kao tradicionalni ‘spori’ transferi. Nema razloga zašto mnogi građani i kompanije u EU-u ne mogu odmah slati i primati novac, jer tehnologija koja omogućuje instant plaćanja postoji od 2017. godine", navela je McGuinness.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU