Bugarska usvojila rezoluciju za ubrzanje razgovora o ulasku u eurozonu

28.10.2022. 10:36 / Izvor: SRNA
Eurozona

Bugarska Vlada u tehničkom mandatu treba da ubrza razgovore sa institucijama Evropske unije kako bi se osigirala da ta država ne propusti ciljani datum ulaska u eurozonu u januaru 2024. godine.

Bugarska Vlada u tehničkom mandatu treba da ubrza razgovore sa institucijama Evropske unije kako bi se osigirala da ta država ne propusti ciljani datum ulaska u eurozonu u januaru 2024. godine, navedeno je u rezoluciji usvojenoj u parlamentu. 

Bugarska je zahvaćena političkim previranjima zbog kojih su u protekle dvije godine izbori za parlament održani četiri puta i izgubila je na zamahu u usvajanju mjera neophodnih za ulazak u eurozonu.

Stranke ponovo vode teške razgovore o formiranju funkcionalnih vlasti pošto na izborima održanim 2. oktobra nije bilo jasnog pobjednika, zbog čega su poslanici zatražili od administracije u tehničkom mandatu da se ubrzaju pripreme za ulazak u eurozonu.

Ukupno 157 od 240 članova parlamenta podržalo je rezoluciju, dok je 28 bilo protiv, a 23 uzdržana.

Guverner Centralne banke Dimitar Radev rekao je u obraćanju poslanicima da politička nestabilnost predstavlja ozbiljan izazov za ulazak Bugarske u eurozonu i da su neophodne hitne političke odluke kako bi se osiguralo da ne propuste ciljani datum 2024. godine. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU