Prvi dio finansijske pomoći regionu biće dostupan u januaru

04.11.2022. 07:40 / Izvor: SRNA
Ursula von der Leyen

Evropska komisija predložiće paket pomoći zapadnom Balkanu povodom energetske krize od ukupno milijardu eura u grantovima, a prva polovina će biti dostupna regionu već u januaru.

Evropska komisija predložiće paket pomoći zapadnom Balkanu povodom energetske krize od ukupno milijardu eura u grantovima, a prva polovina će biti dostupna regionu već u januaru, izjavila je predsjednik Komisije Ursula von der Leyen.

Ona je u na samitu sa liderima zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa rekla da će prvi dio pomoći od 500 miliona eura predstavljati hitnu podršku ugroženim domaćinstvima i kompanijama, te da očekuje da relevantan prijedlog bude usvojen u decembru, a taj dio novca dostupan već u januaru. 

Kada se radi o drugoj polovini pomoći, von der Leyen je istakla da će taj dio biti usmjeren na ulaganje u energetsku infrastrukturu, radi jačanja zajedničke infrastrukture sa EU. 

Prema njenim riječima, EU i region će uskladiti planove i mjere za suočavanje sa vanrednim situacijama i energetskom krizom, u skladu sa solidarnošću i zajedničkom otpornošću. 

Pozvala partnere iz regiona da se pridruže zajedničkoj platformi za nabavku, radi jačanja tržišta. 

Govoreći o zajedničkom regionalnom tržištu, Fon der Lajenova je naglasila da je to važna odskočna daska ka zajedničkom tržištu EU. 

Komentarišući tri sporazuma o slobodnom kretanju u regionu, koja su danas potpisana u Berlinu, ona je istakla da je sloboda kretanja ključna za regionalno tržište, ali i za integraciju regiona u zajedničko tržište EU. 

Von der Leyen je navela da je cilj EU "veoma jasan", a to je da se partneri sa zapadnog Balkana što prije što više približe bloku. 

Kao drugi cilj EU, ona je pomenula produbljavanje ekonomske integracije regiona, uz napomenu da ulaganja na zapadnom Balkanu nisu samo važna za poslovno okruženje, već i za mir, stabilnost i napredak Evrope u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU