Prodaja udjela u Fortenovi arapskom investitoru je nezakonita

06.11.2022. 06:08 / Izvor: seebiz.eu
HR

Prodaja udjela Fortenove arapskom investitoru Saifu Alketbiju za hrvatske vlasti je nezakonita.

Prodaja udjela Fortenove arapskom investitoru Saifu Alketbiju za hrvatske vlasti je nezakonita, a imovina ruskog Sberbanka i dalje je zamrznuta, tumače neslužbeno sagovornici iz Vlade.

Informacija je to koju je sinoć objavio Jutarnji list nakon što je juče Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dobilo dopis od kolega iz Nizozemske da oni nisu ni dobili zahtjev niti su dali odobrenje za ovu spornu transakciju.

Prema Uredbi Europskog vijeća iz srpnja, ruska državna banka je pod sankcijama Europske unije, pa samim time ne može raspolagati svojom imovinom, ali postoje izuzeća od sankcija za koja se treba tražiti odobrenje nadležnih tijela država članica.

To odobrenje niti je traženo niti dobiveno ni kod nizozemskih tijela, odnosno njihova ministarstva vanjskih poslova i ministarstva gospodarstva.

Vlada Republike Hrvatske se ranije danas oglasila u priopćenju o pitanju preuzimanja 43.4 posto udjela u Fortenovi Saifa Alketbia.

"Pozadinu konkretne poslovne operacije ne možemo komentirati jer o njoj nemamo nikakvih službenih saznanja, niti je u tome Vlada na bilo koji način bila uključena. Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi", navodi se u priopćenju vlade.

Nagađa se da je Sberbank prodao kupcu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da bi zaobišao sankcije, a konačni kupac je iz EU, možda čak iz Hrvatske.

Podsjetimo, u junu 2021. je predsjednik uprave Sberbanka Herman Gref na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu najavio da će Sberbank prodati Fortenova grupu u iduće dvije godine.

Prema najnovijim informacijama, nadležni nizozemski sud nije dao odobrenje za prodaju Sberbankovog udjela u Fortenovi.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od nizozemskog ministarstva vanjskih poslova odgovor na pitanje jesu li nizozemska tijela dala odobrenje za navedenu transakciju.

Odobrenje je zatraženo, ali nije dato.

Za to je nadležan sud u Nizozemskoj jer je kompanija u čijem je vlasništvu Fortenova grupa registrirana u toj državi.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova RH Frano Matušić rekao je da postoji mogućnost kršenja sankcija EU prema Rusiji i da je "to stvar organa progona, prema indicijama je moguće da se to dogodilo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU