Sberbank tužio EU zbog prodaje podružnica u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji

22.11.2022. 08:59 / Izvor: Agencije
Ruski Sberbank

Ruski Sberbank podnio je tužbu protiv europskog odbora za sanaciju banaka zbog odluka o prodaji njegovih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji i gašenja one u Austriji nakon uvođenja sankcija Rusiji.

Ruski Sberbank podnio je tužbu protiv europskog odbora za sanaciju banaka zbog odluka o prodaji njegovih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji i gašenja one u Austriji nakon uvođenja sankcija Rusiji, javlja Reuters.

Krajem februara Europska središnja banka (ECB) procijenila je da bi Sberbankovi ogranci u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji mogli propasti zbog naglog i velikog odliva depozita koji su potaknule zapadne sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

ECB je tada zaključio da Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji “vjerojatno u bliskoj budućnosti neće moći u roku plaćati dugove ni ostale obaveze”.

"Sberbank Europe AG i njezine podružnice zabilježili su značajan odliv depozita budući da su geopolitičke napetosti utjecale na (njihovu) reputaciju", zaključio je ECB.

To je dovelo do pogoršanja njihove likvidnosti, a ne postoje raspoložive mjere s realnim šansama za obnovu te likvidnosti na razini grupe i u svakoj od njezinih podružnica u bankovnoj uniji”, dodali su.

Tražili poništenje odluke

Jedinstveni sanacijski odbor složio se s ocjenom ECB-a i odobrio je, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom, prodaju hrvatskog ogranka Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci. Sberbankov ogranak u Sloveniji prodan je Novoj ljubljanskoj banci.

Programe sanacije hrvatskog i slovenskog ogranka prodajom odobrila je i Europska komisija, potvrdivši i odluku odbora da se gašenje austrijske Sberbank Europe AG prepusti domaćem regulatoru.

Ruski Sberbank podnio je 22. augusta pred europskim Općim sudom tužbu protiv odbora za sanaciju banaka, tražeći poništenje njegove odluke.

Banka je u tužbi, između ostalog, ustvrdila da je odbor napravio “očitu pogrešku” u procjeni uvjeta povezanih sa sanacijskih programom i povrijedila “temeljno pravo na vlasništvo i na slobodu poduzetništva”.

U ruskoj banci nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tužbu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU