Eurostat: Evropljani sve teže "spajaju kraj s krajem"

29.11.2022. 09:24 / Izvor: Agencije
Novac

Sve više Evropljana teže "spaja kraj s krajem", zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazao je izvještaj evropskog statističkog ureda.

Sve više Evropljana teže “spaja kraj s krajem”, zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazao je izvještaj evropskog statističkog ureda.

Udio građana koji teško pokrivaju osnovne troškove porastao je u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca u osam od deset zemalja članica Evropske unije obuhvaćenih istraživanjem, navodi Eurostat.

Smanjen je samo u Sloveniji i Finskoj, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Podatke su Eurostatu dostavile Belgija, Bugarska, Irska, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija, Slovenija, Slovačka i Finska.

Najteže građanima u Bugarskoj

Najteže je u drugom tromjesečju, prema Eurostatu dostupnim podacima, bilo u Bugarskoj, gdje je čak 39,8 posto ispitanika jako teško ili teško “spajalo kraj s krajem”.

U grupu zemalja s više od 20 posto ispitanika koji teško pokrivaju osnovne troškove svrstale su se i Slovačka, Italija i Francuska.

Najmanji je njihov udio bio u Finskoj, gdje je iznosio 11 posto.

Većina ispitanika navela je da su im prihodi u posmatranom razdoblju bili nepromijenjeni ili su čak porasli, napominje Eurostat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU