Koje tri države EU su glavni proizvođači voća?

19.12.2022. 15:21 / Izvor: Agroklub
Jabuke

Evropska unija proizvodi široku paletu voća, bobičastog voća i orašastih plodova.

Evropska unija proizvodi široku paletu voća, bobičastog voća i orašastih plodova. Prošle je godine ukupno ubrano 24,9 miliona tona (isključujući citrusno voće i grožđe). Od tog se broja 14,4 mil. t odnosi na jezgričavo (jabuke i kruške), 6,0 mil. t na koštičavo (breskve, nektarine, marelice, višnje i šljive), 2,6 mil.t na suptropsko i tropsko (smokve, kivi, avokado i banane), 1,2 mil. t na orašaste plodove te 0,7 mil. t na bobičasto voće (osim jagoda). 

Glavni proizvođači u prošloj godini s približno jednakim udjelom su bili Poljska (19,7 %), Italija (19,3 %) i Španjolska (17,8 %). 

Poljska je i najveći proizvođač jabuka te drži trećinu EU proizvodnje. 

Za specifične vrste, poput citrusa, ključne su bile neke druge države članice. 

U cijeloj EU 2021. godine ubrano je 11,5 miliona tona agruma (naranče, mandarine i limun). Španija je glavni proizvođač te vrste voća zbog klimatskih uvjeta - puno sunca i topline bez temperature ispod nule. 

Ta je zemlja proizvela gotovo tri petine (58,4 %) svih citrusa u EU, ali je također vodeća i za neke druge vrste. Tako drži više od trećine proizvodnje breskvi (34,7%) i više od polovice orašastih plodova (50,4%). 

Rumunjska je pak najveći proizvođač šljiva (51,4%)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU