Eurostat izračunao

Ekonomija EU stagnira, eurozona na rubu

01.02.2023. 09:12 / Izvor: HINA
Finansije

Ekonomska aktivnost u EU stagnirala je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.

Ekonomska aktivnost u EU stagnirala je u četvrtom tromjesečju 2022. godine, a u eurozoni porasla je skromnih 0,1 posto, kliznuvši na oba područja na najnižu razinu u dvije godine, pokazale su u utorak preliminarne procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a bio je u četvrtom tromjesečju nepromijenjen u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao za 0,3 posto, izračunao je Eurostat.

U eurozoni porastao je 0,1 posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna kada je također uvećan 0,3 posto.

Stagnacija aktivnosti na oba područja najslabiji je rezultat od kraja 2020. odnosno početka 2021, godine, pokazuje Eurostatovo izvješće

U usporedbi sa četvrtim tromjesečjem 2021. aktivnost je u EU porasla 1,8 a u eurozoni za 1,9 posto.

U trećem tromjesečju gospodarstvo je na razini EU-a uvećano za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., a u eurozoni za 2,3 posto.

Veliki posustali

Aktivnost u vodećim europskim gospodarstvima posustala je na kraju 2022. pa je tako njemački BDP zabilježio pad aktivnosti za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 0,5 posto.

Francusko gospodarstvo poraslo je 0,1 posto, upola slabije nego u prethodna tri mjeseca. Talijansko se pak smanjilo za 0,1 posto u odnsou na razdoblje od srpnja do rujna kada je uvećano za 0,5 posto.

Španjolsko gospodarstvo poraslo je 0,2 posto, kao i u prethodna tri mjeseca.gospodarstva

Najsnažnije je među 12 zemalja članica čijim je podacima europski statistički ured raspolagao porastao irski BDP, za 3,5 posto.

Pad BDP-a na kvartalnoj razini bilježilo je šest članica, a najveći je bio u Litvi, gdje je smanjen za 1,7 posto.

Slijede Austrija i Švedska s padom aktivnosti od 0,7 odnosno 0,6 posto.

Skok u Irskoj

Na godišnjoj razini rast aktivnosti bilježile su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca sve zemlje čijim je podacima Eurostat raspolagao osim Švedske i Litve gdje je smanjena za 0,6 odnosno 0,4 posto.

Najsnažnije je porasla u Irskoj, za 15,7 posto.

Slijedi Portugal s rastom BDP-a od 3,1 posto, te Austrija i Španjolska gdje je uvećan 2,7 posto.

Španjolska je bilježila najsnažniji rast u skupini ‘velikih’. Na drugom je mjestu Italija sa stopom rasta od 1,7 posto, a na trećem Njemačka s 1,1 posto.

Najslabije je u toj skupini porasla aktivnost u Francuskoj, drugom gospodarstvu eurozone, za samo 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., pokazuju podaci Eurostata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU