Zbog rizika

Crna Gora obavijestila predstavnike EU da je ukinula program ekonomskog državljanstva

10.02.2023. 14:26 / Izvor: Agencije
cg

Crna Gora je obavijestila predstavnike Europske unije (EU) da je ukinula program ekonomskog državljanstva krajem prošle godine.

 Crna Gora je obavijestila predstavnike Europske unije (EU) da je ukinula program ekonomskog državljanstva krajem prošle godine, a prema preporuci Europske komisije zbog rizika koje ovaj program nosi sa sobom.

"U pogledu ekonomskog državljanstva, crnogorsko izaslanstvo informiralao je da je taj program službeno završen 31. prosinca 2022. što je na liniji preporuka Europske komisije, o rizicima koje ovaj program nosi sa sobom", priopćeno je iz crnogorske Vlade.

EU je više puta pozvala Crnu Goru da ukine program ekonomskog državljanstva, "zbog rizika poput pranja novca, financiranja terorizma i organiziranog kriminala".

Program dobivanja državljanstva Crne Gore na temelju ulaganja u neki projekt, u visini od 250.000 eura na sjeveru, odnosno 450.000 na primorju 2019. godine uveli su predstavnici vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a koji su smijenjeni na izborima u kolovozu 2020. godine.

No unatoč najavama, vlade koje su izabrane nakon toga, i to zbog značajnih prihoda za Crnu Goru, nisu ukinule ovaj programa do kraja prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU