Eurostat

Inflacija u eurozoni pala manje od očekivanog

02.03.2023. 12:55 / Izvor: Agencije
godišnja inflacija

Godišnja stopa inflacije u eurozoni pala je u februaru na 8,5 posto, objavila je u četvrtak agencija za statistiku Evropske unije.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni pala je u februaru na 8,5 posto, objavila je u četvrtak agencija za statistiku Evropske unije, ali je pad bio manji od očekivanog u momentu dok rastu cijene hrane.

Godišnja inflacija je usporila otkako je dostigla vrhunac od 10,6 posto u oktobru prošle godine, ali je i dalje mnogo viša od cilja Evropske centralne banke (ECB) od dva posto.

Kontinuirani pad stope troškova energije gurnuo je uticao je na pad potrošačkih cijena, ali je u februaru rast troškova hrane i pića nadmašio rast troškova energije.

Cijene hrane i pića porasle su prošlog mjeseca za 15 posto u poređenju sa 14,1 posto u januaru, prema Eurostatu.

Porast troškova energije pao je na 13,7 posto, u poređenju sa 18,9 posto u januaru.

Među 20 zemalja koje koriste euro, Luksemburg je imao najnižu stopu inflacije, koja je u februaru dostigla 4, 8 posto, saopštio je Eurostat.

Slijedi Belgija s potrošačkim cijenama koje su prošlog mjeseca porasle 5, 5 posto.

Šefica Evropske centralne banke Christine Lagarde je prošlog mjeseca rekla da ta institucija planira povećati kamatne stope za pola procentnog poena na sljedećem sastanku u martu.

Prema podacima Eurostata objavljenim u četvrtak, stopa nezaposlenosti u eurozoni ostala je stabilna u januaru na 6,7 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU