Normalno finansiranje

ECB osigurava dolarsku likvidnost u koordinaciji sa skupinom središnjih banaka

20.03.2023. 13:51 / Izvor: HINA
Europska središnja banka

Europska središnja banka (ECB) izvijestila je da će u koordinaciji sa skupinom središnjih banaka pojačati likvidnost u dolarima.

Europska središnja banka (ECB) izvijestila je da će u koordinaciji sa skupinom središnjih banaka pojačati likvidnost u dolarima mehanizmom razmjene valuta kako bi se osiguralo normalno financiranje nakon problema u SAD-u i Švicarskoj.

Kako bi osigurale likvidnost u dolarima, središnje banke SAD-a, eurozone, Japana, Kanade, Švicarske i Britanije nudit će zajmodavcima financiranje s rokom dospijeća od sedam dana svakog dana, a ne jednom tjedno, stoji u priopćenju ECB-a.

Dnevno financiranje bit će bankama dostupno od ponedjeljka 20. ožujka minimalno do kraja travnja kako bi se poduprlo normalno funkcioniranje tržišta i osigurala likvidnost za kreditiranje kompanija i kućanstava, dodaje se u priopćenju, objavljenom u nedjelju.

Tržišta je prošli tjedan uzdrmao slom američkog Silicon Valley Banka nakon neuspjelih pokušaja 'pokrivanja' nerealiziranih gubitaka na portfelju državnih obveznica. Financijske vlasti odlučile su klijentima isplatiti i neosigurane pologe, ali problemi su iskrsnuli u još dvije srednje banke.

Sredinom prošlog tjedna dionice bankovnog sektora uzdrmala je i objava najvećeg dioničara švicarske banke Credit Suisse da neće sudjelovati u dokapitalizaciji nakon ogromnih gubitaka, povezanih s manjkavim internim mehanizmima kontrole i problematičnim ulaganjima.

Švicarske vlasti 'presjekle' su probleme dogovorom s najvećom domaćom bankom UBS-om da će preuzeti posrnulog manjeg konkurenta za tri milijarde švicarskih franaka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU