Eurostat

EU i eurozona s manjkom u robnoj razmjeni sa svijetom u 2022.

21.03.2023. 13:07 / Izvor: HINA
eurostat

Lani je izvoz robe iz eurozone poskočio je 18 posto.

EU i eurozona bilježili su manjak u robnoj razmjeni sa svijetom u 2022. godini, jer je uvoz poskočio dvostruko snažnije od izvoza, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda

Lani je izvoz robe iz eurozone poskočio je 18 posto, a uvoz za 38 posto, prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata.

Time je eurozona prošlu godinu zaključila s manjkom u trgovinskoj bilanci od 333,5 milijardi eura, nakon viška od 105,3 milijarde eura u 2021. Izvoz robe iz EU-a uvećan je lani također za 18 posto dok je uvoz poskočio za 41 posto.

Unija je prošlu godinu zaključila s manjkom u trgovinskoj bilanci od 432,1 milijardu eura. U 2021. bilježila je višak od 55,milijardi eura. U siječnju izvoz robe iz eurozone porastao je na godišnjoj razini prema sezonski neprilagođenim podacima za 11 posto, nakon 9-postotnog rasta u prosincu. Uvoz je bio veći 10 posto nego u prošlogodišnjem siječnju, a gotovo istu stopu rasta bilježio je i u prosincu.

Bilanca za siječanj pokazala je tako manjak od 30,6 milijardi eura, više nego dvostruko veći nego u prosincu. Robni izvoz iz EU-a porastao je u siječnju također za 11 posto, a uvoz za sedam posto. Time je bilanca Unije za siječanj pokazala manjak od 34,6 milijardi eura, gotovo trostruko veći nego u prosincu.

Manjak u razmjeni EU-a s Rusijom više je nego prepolovljen u siječnju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, ali upola je manji i višak u trgovini sa SAD-om. U razmjeni s Norveškom EU je bilježio manjak od 7,9 milijardi eura, veći za 31,7 posto nego u prošlogodišnjem siječnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU