ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

EBRD ulaže 1,1 milijardu eura u zelene programe Evropske unije

28.03.2023. 09:12 / Izvor: Agencije
eu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilisaće više od 1,1 milijarde eura direktnih investicija ili ulaganja preko finansijskih posrednika kako bi pomogla zemljama Evropske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare pun zeleni potencijal.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilisaće više od 1,1 milijarde eura direktnih investicija ili ulaganja preko finansijskih posrednika kako bi pomogla zemljama Evropske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare pun zeleni potencijal, poboljšaju održivost i smanje uticaj štetnih gasova na životnu sredinu.

Odbor za ulaganja InvestEU odobrio je garancije u vrijednosti do 150 miliona eura za prve operacije EBRD-a, u okviru ugovora o garancijama InvestEU vrijednog do 450 milona eura između Evropske komisije i EBRD-a, javlja Tanjug.

Novo finansiranje podstaći će zelena i održiva ulaganja u komunalni, saobraćajni i energetski sektor, kako bi se odgovorilo na izazove zaštite životne sredine.

Zeleni gradovi

Također će podržati uspješan program EBRD-a "Zeleni gradovi", koji je aktivan u više od 50 urbanih područja kako bi se ubrzala njihova zelena tranzicija, prenosi SeeBiz.

Sredstva će biti korištena i za oporavak od krize izazvane pandemijom i rješavanje nedostataka u infrastrukturi, a poboljšaće i konkurentnost i socioekonomsko približavanje zemalja EU-a.

Finansijske institucije u tim zemljama davaće zajmove za finansiranje ulaganja u održivi saobraćaj, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i stambene zgrade. To će doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisije ugljen-dioksida u građevinarstvu i saobraćajnom sektoru.

Novo finansiranje će pomoći i u rješavanju energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU