USPJEH ZA HRVATSKU TEHNOLOŠKU SCENU

Evropska komisija odobrila Googleu preuzimanje hrvatskog Photomatha

29.03.2023. 09:24 / Izvor: Akta.ba
TEHNOLOGIJA

Nakon provedenog postupka, Evropska je komisija ovoga utorka donijela odluku vezanu za Googleovo preuzimanje Photomatha, jednu od najvećih vijesti za hrvatsku tehnološku scenu posljednjih godina.

Nakon provedenog postupka, Evropska je komisija ovoga utorka donijela odluku vezanu za Googleovo preuzimanje Photomatha, jednu od najvećih vijesti za hrvatsku tehnološku scenu posljednjih godina. Njihova odluka je, kako je bilo očekivano, pozitivna i bez uvjeta – tako da Google može bez zabrinutosti za tržišno natjecanje postati vlasnikom Photomatha.

Evropska komisija provela je istragu, koja je pokazala kako ova akvizicija neće na značajan način smanjiti konkurentsku tržišnu utakmicu u područjima u kojima posluju Google i Photomath, tj. u području alata za online edukaciju, pisanje matematičkih domaćih zadaća, kao niti u području pretraživanja Interneta.

Preklapanje područja poslovanja dvaju kompanija utvrđeno je na području alata za pomoć pri podučavanju matematike, no nova tržišna koncentracija bit će ograničena, na tržištu na kojem postoji više alternativnih igrača, piše Bug.hr.

Matematički upiti u Googleovu tražilicu čine manji dio upita, pa preuzimanjem Photomatha niti tu neće biti velikog utjecaja na njihovu sadašnju tržišnu poziciju. Ispitana je i integracija Photomatha s Google Play trgovinom, a u tom je području utvrđeno da Photomath ne ovisi isključivo o Android trgovini i da korisnike privlači i drugim kanalima.

Na temelju svega ovoga, zaključeno je kako predložena transakcija ne bi izazvala zabrinutost za tržišno natjecanje u Evropskom ekonomskom području, pa je odobrena bezuvjetno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU