NAKON DVIJE GODINE ODLAGANJA

Velika Britanija će od novembra uvesti nova carinska pravila za robu iz EU

06.04.2023. 09:20 / Izvor: Fena
britanija

Nakon više od dvije godine odlaganja vezanih za Brexit, Ujedinjeno Kraljevstvo je obećalo da će uvesti blaža pravila za carinjenje robe iz EU kasnije ove godine.

Nakon više od dvije godine odlaganja vezanih za Brexit, Ujedinjeno Kraljevstvo je obećalo da će uvesti blaža pravila za carinjenje robe iz EU kasnije ove godine.

U prijedlogu objavljenom u srijedu, vlada Ujedinjenog Kraljevstva je saopćila da će novi režim uvesti shemu pouzdanih trgovaca poznatu kao UK Single Trade Window (STW) – jedinstveni digitalni prolaz za smanjenje birokratskih zahtjeva za redovne uvoznike i izvoznike.

Nove kontrole uvoza će stupiti na snagu u tri faze između novembra 2023. i novembra 2024. godine.

Izvozni zdravstveni certifikati i fitosanitarni certifikati za neke životinjske i biljne proizvode bit će potrebni od novembra 2023. godine, dok će potpune provjere dokumentacije i fizičke provjere i provjere identiteta na granici biti uvedene od februara sljedeće godine.

Ostale odredbe uključuju ukidanje sigurnosnih zahtjeva za određenu izlaznu robu iz slobodne luke, izlazni tranzit i ribu iz voda Ujedinjenog Kraljevstva iskrcanu u lukama izvan UK.

- Njime se utvrđuje kako će kontrole biti pojednostavljene, digitalizovane i, tokom vremena, isporučene kroz novi STW u Velikoj Britaniji - navela je vlada, dodajući da će novi režim "minimizirati teret trgovaca i održavati sigurnost granica, a da će ostati usklađen s međunarodnim standardima".

- To će nas približiti našem cilju stvaranja najefikasnije granice na svijetu uvođenjem poboljšanog režima sanitarne, fitosanitarne i sigurnosne kontrole uvoza - navodi se u saopćenju, prenosi Euractiv.

Sporazum o trgovini i saradnji, koji reguliše trgovinu između EU i Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita, okončao je slobodno kretanje robe kada je stupio na snagu 2021. godine.

Međutim, dok je EU odmah uvela carinske provjere robe koja stiže na jedinstveno tržište iz Ujedinjenog Kraljevstva na kraju prijelaznog perioda nakon Brexita u januaru 2021. godine, vlada Velike Britanije je više puta odlagala uvođenje vlastite kontrole robe iz EU.

Prijedlog, koji je iznijet na konsultacije s preduzećima, također obećava pružanje podrške prehrambenim preduzećima koja će "trebati da prilagode svoje poslovanje i lance snabdijevanja".

Pitanje da li i kako uvesti carinski i kontrolni režim na uvoz iz EU otvoreno je već nekoliko godina.

U aprilu 2022. Velika Britanija je odlučila da ne uvodi konačni set planiranih kontrola uvoza iz EU, ukazujući na ekonomsku štetu uzrokovanu pandemijom COVID-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu kao razloge za odlaganje.

Međutim, također je suočena s ponovljenim kašnjenjima u pripremi svojih novih graničnih procesa, a duga kašnjenja s kojima se suočavaju putnici koji napuštaju UK preko jugoistočne luke Dover na početku uskršnjih praznika podsjećaju na neusklađene procese u UK-u.

Ranije ove sedmice, glasnogovornik premijera Rishija Sunaka priznao je da su "novi procesi", u kojima su francuski zvaničnici ručno pregledavali i pečatirali sve pasoše dok su putnici napuštali UK, uzrokovali desetosatno kašnjenje autobusa koji su željeli da se ukrcaju na trajekte iz Dovera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU