Veliki pad troškova

Njemačka Vlada odobrila nacrt zakona: Grijanje bez nafte i gasa od 2024?

21.04.2023. 08:05 / Izvor: Agencije
njemačka vlada

Nemačka Vlada odobrila je nacrt zakona kojim se zabranjuje većina novih sistema za grijanje na naftu i gas od naredne godine.

Nemačka Vlada odobrila je nacrt zakona kojim se zabranjuje većina novih sistema za grijanje na naftu i gas od naredne godine, rekao je ministar ekonomije Robert Habek.

To je politika osmišljena da smanji emisije gasova staklene bašte, ali bi mogla biti skupa za siromašnija domaćinstva.

Vladajuća koalicija saglasila se prošlog mjeseca da skoro svi novoinstalisani sistemi grijanja u Njemačkoj od 2024. treba da rade na 65 odsto obnovljive energije, kako u novim tako i u starim zgradama.

Plan je dio njemačke ambiciozne politike da postane klimatski neutralna do 2045. godine, pošto je građevinski sektor bio odgovoran za 112 miliona tona emisija gasova sa efektom staklene bašte prošle godine ili 15 odsto emisija u zemlji.

U prijedlogu zakona u koji je Rojters imao uvid navodi se da bi kuće mogle da koriste toplotne pumpe koje rade na obnovljivu električnu energiju, daljinsko grijanje, električno grijanje ili solarne termalne sisteme kao prihvatljivu alternativu grijanju na fosilna goriva.

Ova politika je naišla na otpor unutar koalicije kancelara Olafa Šolca, a kritičari su je nazvali preskupom i teretom za domaćinstva i lica sa niskim i srednjim prihodima.

Prema istraživanjima kompanije “Forsa”, koju su objavile mreže NTV i RTL, oko 78 odsto Nijemaca je protiv ovog zakona. Oko 62 odsto anketiranih očekuje da će računi za grijanje porasti nakon prelaska na obnovljive izvore energije.

Takav pomak bi Nijemce mogao koštati oko 9,16 milijardi eura godišnje do 2028. godine, pokazao je nacrt zakona. Troškovi će pasti na pet milijardi od 2029. jer Berlin očekuje širenje obnovljive energije i povećanje proizvodnje pumpi za grijejanje kako bi prelazak bio jeftiniji.

Vlada je obećala da će pomoći u subvencionisanju zamjene sistema grijanja na naftu i gas za siromašnija domaćinstva.

Prijedlog zakona daje neka izuzeća, na primjer za vlasnike kuća koji su stariji od 80 godina i žive u teškim uslovima.

Za one koji prekrše nova pravila prijeti kazna od 5.000 evra, navodi se u nacrtu zakona o kome će se sada raspravljati u parlamentu.

Na grijanje u Njemačkoj otpada više od 40 odsto godišnje potrošnje gasa, jer se skoro polovina od 41 miliona domaćinstava u zemlji grije na prirodni gas, dok skoro 25 odsto koristi lož ulje.

Ovaj zakon znači da će Njemačka morati da zatvori više od 90 odsto svoje distributivne mreže za gas dužine 500.000 kilometara u narednih 20 godina, pokazala je studija istraživačkog centra “Agora”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU