Evropska inflacija

Skok inflacije u zemljama koje koriste euro

02.05.2023. 14:00 / Izvor: Agencije
ECB

Analitičari kažu da bi sastanak ECB u četvrtak u Frankfurtu mogao da se završi povećanjem kamatne stope od četvrtine ili pola procenta poena.

Inflacija u evropskim zemljama koje koriste evro je u aprilu porasla na sedam odsto, dok se pritisak na domaćinstva povećava, prenosi Euronews.

Evropska inflacija je dodatno porasla prošlog meseca, produžavajući tako pritisak na domaćinstva i održavajući pritisak na Evropsku centralnu banku da dođe do još jednog povećanja kamatnih stopa.

Potrošačke cijene u 20 zemalja koje koriste evro skočile su za sedam odsto u aprilu u odnosu na godinu dana ranije, a malo manje sa godišnje stope od 6,9 odsto u martu, saopštila je u utorak statistička agencija Evropske unije, Evrostat.

Cijene hrane su se malo spustile, pa su pale na godišnjih 13,6 sa martovskih 15,5 odsto, dok su cijene energije porasle za skromnijih 2,5 odsto.

Bazna inflacija, koja isključuje nestabilnu hranu i gorivo, blago je usporila, ali je i dalje bila visoka. Iznosila je 5,6 procenata, zbog čega se očekuje da će ECB nastaviti sa svojim pokušajima obuzdavanja inflacije povećanjem kamatnih stopa. Pitanje je, samo, koliko brzo će to povećavanje ići.

Analitičari kažu da bi sastanak ECB u četvrtak u Frankfurtu mogao da se završi povećanjem kamatne stope od četvrtine ili pola procenta poena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU