Nakon usporavanja kamata

Cijene nafte stabilizirale su se nakon odluke ECB-a

05.05.2023. 10:37 / Izvor: seebiz.eu
MMF

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, nakon odluke Europske središnje banke da uspori povećanje kamatnih stopa.

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, nakon odluke Europske središnje banke da uspori povećanje kamatnih stopa, ali nisu uspjele vratiti veći dio ovotjednog pada iznad osam posto, jer se zabrinutost za potražnju nastavlja.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje ojačala 28 centi, na 72,61 dolar. Na američkom je tržištu barel ostao nepromijenjen na 68,66 dolara.

Europska središnja banka (ECB) je u četvrtak smanjila tempo povećanja kamatnih stopa i zadržala otvorenom mogućnost za buduće poteze, dok nastavlja borbu protiv tvrdoglavo visoke inflacije eurozone.

Povećanje triju ključnih kamatnih stopa ECB-a za 0,25 postotnih bodova najniže je otkako ih je prošloga ljeta počela povećavati

Cijene je ovoga tjedna pritisnula zabrinutost za američko gospodarstvo i naznake slabog rasta proizvodnje u najvećem svjetskom uvozniku nafte - Kini. Dodatno su kliznule nakon što je američka središnja banka Fed u srijedu podigla kamatne stope, što kratkoročno ograničavaju izglede gospodarskog rasta.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU