Kvalificirani stručnjaci

Zašto Nijemci toliko investiraju u Poljskoj? "Imaju nešto što nema niko u EU"

10.05.2023. 10:18 / Izvor: Akta.ba
Automobili

U siječnju 2023, poljski premijer Mateusz Morawiecki došao je pred novinare na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i najavio svojevrsnu ekonomsko-političku agendu.

U siječnju 2023, poljski premijer Mateusz Morawiecki došao je pred novinare na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i najavio svojevrsnu ekonomsko-političku agendu: „Obnova lanaca opskrbe u Europi, u srednjoj Europi, odlična je prilika za nas. Poljska ima priliku da profitira od toga, jer smo otvoreni za investitore. To je velika stvar.“

Dobro povezana i jeftina proizvodna lokacija

Izgleda da „velika stvar" funkcionira. Poljska je 2022. zabilježila još jedan rekord s oko 3,7 milijardi eura stranih investicija. Kompanija Bosch sada najavljuje da će uložiti 250 milijuna eura u postrojenje toplotnih pumpi u Dobromiru u Poljskoj. A Mercedes-Benz je također krajem prošle godine najavio da će proizvoditi električne kombije u Poljskoj. Volumen investicija iznosi više od milijardu eura, prenosi Deutsche Welle.

Ne samo zbog niskih troškova, već zato što u Poljskoj postoje kvalificirani stručnjaci, kaže Eva Labno-Falecka, glasnogovornica Mercedes-Benza u Poljskoj. „Slažemo se da je Poljska privlačna zemlja u smislu ljudskog kapitala“, dodaje Labno-Falecka. „Imamo rekordan broj studenata. Ove godine imamo skoro 50.000 IT-studenata. Nijedna europska zemlja ne može se pohvaliti s nečim takvim. To je sada jako, jako važno za sve njemačke investitore, uključujući i nas.“

U Poljskoj je već aktivno oko 9.500 kompanija s najmanje jednim njemačkim (su)vlasnikom, a broj raste. Poljska je dobro povezana, ali je i jeftinija proizvodna lokacija u neposrednoj blizini Njemačke. Međutim, sve ono što se dugo činilo logičnim, nakon pandemije, rata u susjednoj Ukrajini i visoke inflacije u Poljskoj, više nije. Situacija se pogoršala. Usprkos tome, Njemačka vanjskotrgovinska komora (AHK) u Varšavi prima skoro dvostruko više upita zainteresiranih kompanija nego prethodne godine. I zato što se mnogi, posebno nakon pandemije, više ne žele oslanjati samo na Kinu, kaže generalni direktor AHK-a Lars Gutheil. „Mnoge kompanije žele se preseliti u pouzdanije regije u Europskoj uniji i oslanjaju se na prednosti poljskih lokacija: blizina njemačkog tržišta i relativno veliki broj radnika koji su također vrlo dobro kvalificirani.

Poticaji, branše i regije

U studiji više njemačkih vanjskotrgovinskih komora, Poljska je u 2022. godini za investitore bila najpopularnija među zemljama istočne i centralne Europe. Ne samo zato što EU u okviru takozvane regionalne konvergencije ponekad dozvoljava velike porezne olakšice za strane kompanije. Grubo rečeno: što je veća nezaposlenost i slabija infrastruktura u nekoj regiji, to više poticaja zemlja poput Poljske smije pružiti investitorima. Tako bi i strukturno slabijim regijama trebalo biti omogućeno da se prilagode prosjeku EU-a.

Kao rezultat toga, sve više njemačkih kompanija se okreće istoku Poljske. Svako tko želi gradi na zapadu oko Vroclava, Poznanja ili Katovica sada mora očekivati veću konkurenciju – između ostalog i iz Njemačke. Posebno je za njemačke proizvođače automobila atraktivan dobro razvijen jugozapad Poljske zbog blizine domaćeg tržišta, ali i pogona u Češkoj. Na primjer, Mercedes-Benz će proizvoditi svoje električne kombije u Donjoj Šleziji. Ali i proizvođači kućanskih aparata, elektronike, namještaja i kompanije za preradu metala i plastike također često biraju Poljsku, tvrdi AHK.

"Ponekad politički turbulentno"

U studiji njemačkih vanjskotrgovinskih komora, Poljska je u 2022. godine bila najpopularnija zemlja za investitore u istočnoj i srednjoj Europi, ne samo zbog subvencija EU-a. „Jako je zanimljivo da je članstvo u EU-u godinama zapravo najpozitivniji faktor, dok se u isto vrijeme na lokalnu ekonomsku politiku gleda dosta kritički“, kaže generalni direktor AHK Gutheil. Za potrebe studije ispitano je oko 150 njemačkih kompanija. Skoro 70 posto ih rad poljske vlade ocjenjuje negativno, a „političku i društvenu stabilnost“ kao nisku. Politički gledano, stvari su ponekad turbulentne u Varšavi, kaže glasnogovornica Mercedes-Benza Labno-Falecka. Ali što se tiče ekonomije suradnja je dobra. A pravni okvir ionako definira EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU