PREDLOŽENA REFORMA

Evropska unija uvodi carine i za proizvode jeftinije od 150 eura

18.05.2023. 09:17 / Izvor: Agencije
ek

Evropska komisija je predložila reformu carinskih pravila u Uniji koja, između ostalog, predviđa uvođenje carina i za proizvode čija je vrijednost niža od 150 eura.

Evropska komisija je predložila reformu carinskih pravila u Uniji koja, između ostalog, predviđa uvođenje carina i za proizvode čija je vrijednost niža od 150 eura.

Predloženom reformom ukida se trenutni prag na temelju kojeg je roba čija je vrijednost manja od 150 eura oslobođena carina, što su počinitelji prijevara uvelike iskorištavali. Komisija navodi da je vrlo česta praksa da se paketima koji ulaze u EU trenutno smanjuje vrijednost kako bi se izbjeglo plaćanje carine, javlja Hina.

Prema novom prijedlogu, internet platforme postat će ključni akteri u osiguravanju da roba koja se prodaje na internetu u EU-u ispunjava sve carinske obaveze. To je znatan pomak od trenutnog sistema carina kojim se odgovornost stavlja na pojedinačne potrošače i prijevoznike. Platforme će biti odgovorne za osiguravanje plaćanja carinskih taksi i PDV-a pri kupovini, tako da potrošači više neće biti izloženi skrivenim naknadama ili neočekivanoj papirologiji pri preuzimanju paketa.

S obzirom na to da su internet platforme službeni uvoznici, potrošači u EU-u mogu biti sigurni da su plaćene sve takse i da je njihova kupovina sigurna i u skladu s ekološkim, sigurnosnim i etičkim standardima EU-a.

Dodatni prihodi

Također se pojednostavljuje izračun carinskih taksi za najčešće proizvode male vrijednosti kupljene izvan EU-a, čime se hiljade mogućih carinskih kategorija smanjuje na samo četiri. Time će se znatno olakšati izračun carina za male pakete, što će i platformama i carinskim tijelima pomoći da bolje obrade milijardu komada robe kupljene u e-trgovini koja svake godine ulazi u EU.

Očekuje se da će novi, prilagođeni režim e-trgovine donijeti dodatne carinske prihode u iznosu od milijarde eura godišnje.

Povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao da je uvođenje carina na robu u vrijednosti ispod 150 eura ne bi trebalo dovesti do povećanja potrošačkih cijena.

"Nije nam to cilj. Carine na male pakete bit će vrlo male. Očekujemo da će državama članicama prihodi od e-trgovine dosegnuti milijardu eura godišnje i to samo zbog toga što će veći broj paketa biti minimalno oporezovan", rekao je Gentiloni.

Novo carinsko tijelo

U prijedlogu se predviđa uspostava novog carinskog tijela EU-a koje će nadgledati centar za carinske podatke. S vremenom će taj centar zamijeniti postojeću carinsku IT infrastrukturu u državama članicama EU-a, čime će im se godišnje uštedjeti do dvije milijarde eura operativnih troškova. Novo će tijelo pomoći i u ostvarivanju poboljšanog pristupa EU-a upravljanju rizicima i carinskim provjerama.

U reformiranoj carinskoj uniji EU-a poduzeća koja žele unijeti robu u EU moći će sve informacije o svojim proizvodima i lancima opskrbe upisati u jedinstveno internet okruženje: novi centar EU-a za carinske podatke. Tom najsuvremenijom tehnologijom prikupljat će se podaci koje dostavljaju poduzeća te će se, uz pomoć strojnog učenja, umjetne inteligencije i ljudske intervencije, nadležnim tijelima omogućiti sveobuhvatan pregled lanaca opskrbe i kretanja robe.

U Komisiji ističu da je ovo najopsežnija reforma carinske unije EU-a od njenog osnivanja 1968. godine. Članica carinske unije je i Turska, što znači da ona može s EU-om trgovati bez carina, ali ne može imati svoju potpuno nezavisnu trgovinsku politiku.

S druge strane, donedavna članica EU-a Velika Britanija, nije htjela „tursku opciju“ i odlučila se za izlazak iz carinske unije, što stvara velike probleme u Sjevernoj Irskoj.

"Današnja dugo očekivana reforma dio je našeg plana za jačanje otvorene strateške autonomije EU-a. Carinskim tijelima EU-a omogućit će bolju odbranu naših financijskih i ekonomskih interesa te istodobno garantirati sigurnost i zaštitu robe koja ulazi u EU", izjavio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije.

Prijedlog Komisije trebaju odobriti Vijeće EU-a i Evropski parlament.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU