BROJNI IZAZOVI

EU će podržati uštedu energije ako se opet dignu cijene

25.05.2023. 08:59 / Izvor: Agencije
EU

Evropska komisija zatražila je od članica Unije da se pridržavaju finansijskih pravila EU-a.

Evropska komisija zatražila je od članica Unije da se pridržavaju finansijskih pravila EU-a.

U izvještaju koji uključuje preporuke o ekonomskoj situaciji zemalja članica EU-a pozivaju se sve države članice da održe zdravu fiskalnu poziciju i da provode oprezne fiskalne politike koje ograničavaju nominalno povećanje neto primarnih rashoda, prenosi Anadolija.

Također se apelira na države članice EU-a da javna izdvajanja i fondove EU-a koriste na način koji će posebno promovirati zelenu i digitalnu transformaciju.

U izvještaju je također naglašen značaj podrške uštedi energije u slučaju ponovnog povećanja cijena energenata.

"Suočeni s brojnim izazovima"

Evropska komisija je navela da su Njemačka, Francuska, Španija, Nizozemska, Portugal, Rumunija, Švedska, Mađarska i Kipar zabilježili makroekonomske neravnoteže, a Grčka i Italija "ekstremnu makroekonomsku neravnotežu".

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK-a, izjavio je da su posljednje tri godine bile veoma teške za građane i kompanije u Evropi.

"Uprkos nedavnom padu cijena energenata, suočeni smo i dalje s brojnim izazovima, posebno visokom stopom inflacije, koja smanjuje kupovnu moć i konkurentnost kompanija", rekao je Dombrovskis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU