Rezultati istraživanja BBC-ja

Ko u EU ima najjeftinije, a ko najskuplje proizvode

10.06.2023. 08:56 / Izvor: Nezavisne novine
EU

Njemačka se ispostavila kao najjeftinija zemlja, dok Francuska ima najviše cijene.

Cijene toalet papira, putera i kečapa više su u Velikoj Britaniji u odnosu na neke njihove najbliže komšije u Evropskoj uniji, pokazuje istraživanje koje je sproveo britanski javni servis BBC.

S druge strane, pelene i zaleđena pica su najjeftiniji u ovoj zemlji.

Novinari BBC-ija uporedili su cijene 23 proizvoda, što za jelo, što za svakodnevnu upotrebu, u Francuskoj, Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Španiji i Nizozemskoj.

Šta je "istraga" pokazala? Njemačka se ispostavila kao najjeftinija zemlja, dok Francuska ima najviše cijene.

Potrošači u Velikoj Britaniji plaćali su 3.80 funti (oko 4.45 eura) za toalet papir, dok isti paket u Italiji košta 2.66 funti (oko 3.10 eura), a u Njemačkoj 2.87 (oko 3.35 eura).

Konzerva tunjevine košta 1.62 funti (oko 1,89 eura), dok u Italiji cijena ide i do 3.15 funti (oko 3.70 eura), a u Španiji je nešto niža - 2.51 funti (oko 3 eura).

Istraživanje je pokazalo i da su proizvodi poput hljeba, jaja i ulja, iznenađujuće, jeftiniji u Velikoj Britaniji u odnosu na zemlje Evropske unije.

Ipak, Britanci se suočavaju sa visokom inflacijom, koja steže obruč oko njihove potrošačke korpe.

Tačnije, sveukupna cijena hrane i dalje ostaje 19 odsto viša u odnosu na period prije godinu dana.

Nedavno istraživanje Oxford Economics-a pokazalo je da su troškovi hrane u Velikoj Britaniji oko 7 odsto ispod prosjeka EU.

Stručnjaci navode da je veoma teško porediti cijene hrane u različitim zemljama jer zavise od niza faktora, poput uvoza i politike.

Na primjer, riža je najjeftinija u Velikoj Britaniji i Španiji, odnosno košta 1.26 funti (oko 1.50 eura), dok je najskuplja u Italiji, odnosno košta 2.21 funtu (oko 2.60 eura).

Jogurt je najjeftiniji u Njemačkoj i košta 72 penija (oko 80 centi), dok u Francuskoj košta skoro 2 funte (oko 2.35 eura).

Opet, u Njemačkoj je šećer najjeftiniji sa cijenom od 1.02 funti (oko 1.20 eura).

Detaljno istraživanje pokazuje da je tržište hrane Velike Britanije na trećem mjestu kada je riječ o pristupačnosti cijena, odnosno da je slična cijenama na italijanskom, španskom i nizozemskom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU