ZELENI MARKETING

EU predlaže zakone za zeleniji transport robe

13.07.2023. 09:38 / Izvor: Agencije
EU

Evropska komisija je predstavila paket zakona koji bi trebalo da smanje karbonski otisak i birokratiju u pregraničnom transportu robe.

Evropska komisija je predstavila paket zakona koji bi trebalo da smanje karbonski otisak i birokratiju u pregraničnom transportu robe.

Zakoni bi trebalo da utiči i na suzbijanje manipulacija u zelenom marketingu.

Tri zakona su dio "Paketa za ekološki transport tereta", koji ima za cilj da prebaci teret sa drumskih na željezničke i vodne puteve, podstakne kupovinu kamiona sa niskim emisijama gasova i učini lakšim i preciznijim izračunavanje ugljičnog otiska teretnih putovanja.

Teretni transport u EU ima godišnji promet od 938 milijardi eura i odgovoran je za oko 30 posto emisija iz drumskog saobraćaja, piše "Euraktiv".

Šef Zelenog dogovora za EU, Frans Timermans opisao je ovaj prijedlog kao sredstvo kojim se osigurava da se "tovarom rukuje na najodrživiji mogući način, bilo da se putuje kamionom, vozom ili baržom".

Kako je navela Evropska komisija, ne postoji standardni okvir za transportne kompanije za izračunavanje emisija ugljen-dioksida što može da dovede do neslaganja u izvještajima i olakša pojavu manipulacije u zelenom marketingu kako bi se stvorila percepcija o ekološkoj odgovornosti organizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU