ECB

Lagarde: Rekordna kamata će oboriti inflaciju

26.09.2023. 08:16 / Izvor: SRNA
lagarde

Rekordno visoka depozitna kamatna stopa Evropske centralne banke /ECB/ mogla bi da pomogne u smanjenju inflacije na dva odsto.

Rekordno visoka depozitna kamatna stopa Evropske centralne banke /ECB/ mogla bi da pomogne u smanjenju inflacije na dva odsto, izjavila je danas predsjednik ECB Christine Lagarde

Ona je ponovila da ova banka ne obećava niti isključuje mogućnost daljeg povećanje kamatne stope.

Kreatori politike različito su tumačili smjernice iz ECB tokom protekle sedmice, pri čemu jedni očekuju da će sljedeći potez vjerovatno biti smanjenje kamate, dok druga strana smatra da postoje polovične šanse za još jedno povećanje. 

"Smatramo da su naše referentne kamatne stope dostigle nivo koji će, ako se održi dovoljno dugo, dati značajan doprinos blagovremenom vraćanju inflacije na naš cilj", rekla je Lagarde. 

Ona je ukazala ne blago prilagođavanje tržišta rada monetarnoj politici, što bi trebalo da doprinese padu inflacije, nakon što je brz rast nominalnih plata podsticao rast cijena. 

"Tržište rada se konačno prilagođava i vjerovatno će biti potrebno još malo vremena da se prilagodi. Otvaranje novih radnih mjesta u uslužnom sektoru posustaje, a ukupni zamah se usporava", rekla je ona Odboru Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU