Varhelji - Abazović

EU spremna da gradi gasni terminal u Baru

09.10.2023. 12:04 / Izvor: Akta.ba
eu

Evropska unija (EU) je spremna da u partnerstvu sa Crnom Gorom gradi LNG terminal u Baru.

Evropska unija (EU) je spremna da u partnerstvu sa Crnom Gorom gradi LNG terminal u Baru.

To je najavio komesar za proširenje EU Oliver Varhelji tokom sastanka ministara vanjskih poslova u okviru Inicijative Berlinski proces, na kojem učestvuje i premijer Dritan Abazović kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova

Varhelji je naveo da bi izgradnja gasnog terminala u Baru bila od velike važnosti za Crnu Goru i region, imajući u vidu energetsku krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu. Njegovom izgradnjom Crna Gora bi postala čvorište za druge države regiona kada je u pitanju tečni gas.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da se radi o istorijskoj stvari za Crnu Goru, te da je ovo pokazatelj da, pored toga što smo naše evropske partnere ubijedili u važnost tog projekta, idemo u pravcu diverzifikacije naše ekomonije ida takve teme dobijaju na značaju.

Premijer je podsjetio da je Vlada ranije potpisala memorandum sa američkim investitorima u vezi sa LNG terminalom u Baru, ocjenjujući istovremeno da interesovanje i spremnost EU partnera da se jedan ovakav projekat finansira iz evropskih fondova.

"Smatram da je ovo zaista velika stvar za Crnu Goru", istakao je predsjednik Vlade Abazović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU