U skladu s preliminarnom procjenom

Eurozona: Potvrđen ekonomski pad na početku četvrtog kvartala

07.11.2023. 08:48 / Izvor: Agencije
Ekonomija

Ekonomski pad u eurozoni se produbio na početku četvrtog kvartala, saopćio je u ponedjeljak Markit Economics.

Ekonomski pad u eurozoni se produbio na početku četvrtog kvartala, saopćio je u ponedjeljak Markit Economics, navodeći da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u eurozoni u oktobru pao na 46,5 poena, sa septembarskih 47,2 poena.

Ovaj rezultat je u skladu s preliminarnom procjenom koja je objavljenja 24. oktobra, prenosi Tanjug.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

U eurozoni je zabilježen već peti mjesec kontrakcije zaredom.

Kako se navodi na stranici kompanije S&P global, PMI u sektoru usluga je u oktobru pao na 47,8 poena, sa septembarskih 48,7 poena, dok je PMI u proizvodnji pao na 43,0 poena, u odnosu na septembarskih 43,4 poena.

Nije vrijeme za smanjenje kamatnih stopa

Najveću vrijednost kompozitnog PMI u oktobru su zabilježili Španija – 50 poena, Irska – 49,7 poena, Italija – 47 poena, Njemačka – 45,9 poena, Francuska – 45,3 poena.

“To je pomalo zabrinjavajuće – cijene i dalje rastu, a ne idu ruku pod ruku s potražnjom kao obično. Dok je poslovna aktivnost prešla u oblast recesije, indeksi cijena su i dalje znatno iznad 50. Za to postoji ime – stagflacija. Pitanje od milion dolara je koliko ćemo dugo biti zaglavljeni u ovoj čudnoj zoni stagflacije?”, zapitao se glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia.

Smatra da će Evropska centralna banka (ECB) na osnovu ovih podataka donijeti zaključak da još nije vrijeme za smanjenje kamatnih stopa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU