189,4 milijarde eura

EP i Vijeće EU-a postigli dogovor o budžetu za 2024.

13.11.2023. 08:28 / Izvor: Agencije
EU

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sljedeću godinu.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sljedeću godinu, koji će iznositi 189,4 milijarde eura.

Europarlamentarci su naveli da su, pored toga, obezbijedili dodatna finansijska sredstva za neke od prioriteta EP-a, kao što su humanitarna pomoć, program za istraživanje i razvoj bloka Horizont Evropa i program razmjene Erasmus, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Politico.

Španija, koja predsjedava Vijećem EU-a do kraja godine, naglasila je da postoji “dovoljno finansijskih mogućnosti da se odgovori na nepredviđene okolnosti”.

Revizija dugoročnog budžeta bloka

Budžet će pomoći u rješavanju “najhitnijih posljedica krize na Bliskom istoku, kao i u Evropi i njenom susjedstvu”, navedeno je u saopćenju Evropske komisije.

Iako postoji dogovor o budžetu EU-a za 2024. godinu, razgovori su još u toku o reviziji dugoročnog budžeta bloka, višegodišnjeg finansijskog okvira.

Komisija je naglasila da je "hitno potreban brz dogovor" o ovom okviru.

Evropski parlament i Vijeće EU-a tek trebaju odobriti sporazum o budžetu za 2024. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU