Proizvođač vjetroturbina

Njemačka vlada ulaže 7,5 milijardi eura javnog novca za spas kompanije Siemens Energy

15.11.2023. 14:43 / Izvor: Nezavisne novine
njemačka

Siemens drži većinski udio od 32 odsto u proizvođaču vjetroturbina.

Njemačka vlada uložit će 7,5 milijardi eura javnog novca da bi spasila proizvođača vjetroturbina Siemens Energy, kompanije od vitalnog značaja za energetsku tranziciju najveće zemlje u EU.

Suma je dio paketa garancija od 15 milijardi eura, a ostatak su obezbijedile privatne banke i drugi dioničari, navodi njemačko Ministarstvo za ekonomska pitanja i zaštitu klime u saopštenju od utorka.

Uslov za isplatu novca poreskih obveznika je obustavljanje isplata dividendi akcionarima i bonusa članovima uprave dok kompanija ponovo ne stane na svoje noge.

Spasonosni paket ponovo je ukazao na finansijske poteškoće s kojima se zemlje suočavaju dok se udaljavaju od fosilnih goriva, kao i važnost koju Berlin pridaje Siemens Energy u olakšavanju te tranzicije, kćerki firmi legendarnog njemačkog proizvođača elektronike Siemens.

CNN podsjeća da Siemens drži većinski udio od 32 odsto u proizvođaču vjetroturbina.

Kompanija, koja je imala prihod od oko 29 milijardi eura u posljednjoj fiskalnoj godini, takođe proizvodi turbine na gas i elektroćelije za proizvodnju energije iz vodonika, među nizom drugih proizvoda.

Procjenjuje se da njegove tehnologije učestvuju u šestini električne energije proizvedene u svijetu, a zapošljava 94.000 ljudi u više od 90 zemalja.

Potrebne su mu finansijske garancije da bi mogao da ispoštuje 110 milijardi eura narudžbi, navodi ministarstvo.

"Zadovoljni smo jasnom podrškom njemačke vlade Siemens Energy i posvećenošću brzoj implementaciji projekata kako bi energetska tranzicija bila uspješna", rekao je portparol Siemens Energy-a za CNN.

Kompanija, koja se bavi i konvencionalnom i obnovljivom energijom, suočila se s nizom problema u proizvodnji nekih svojih modela vjetroturbina ove godine, a u avgustu je rekla da očekuje gubitak od 4,5 milijardi eura za tekuću finansijsku godinu.

Dionice kompanije su pale skoro 40 odsto krajem prošlog mjeseca nakon što je objavljeno da traži državnu pomoć, prenio je Reuters.

Dionice kompanije su porasle za tri odsto više nakon vijesti o dodjeli paketa podrške

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU