SJEDNICA

Evropski parlament za "pravo na popravak" proizvoda

22.11.2023. 09:41 / Izvor: Agencije
eu

Evropski parlament u utorak je podržao pravila EU koja će potrošačima osigurati pravo na popravak proizvoda.

Evropski parlament u utorak je podržao pravila EU koja će potrošačima osigurati pravo na popravak proizvoda, smanjiti cijene zamjenskih dijelova i povećati njihovu dostupnost.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili izvještaj o direktivi EU-a koja za cilj ima popravke učini dostupnijima i pristupačnijima evropskim potrošačima, prenosi Hina.

Prijedlog nadopunjuje druge inicijative EU-a koje slijede cilj Evropskog zelenog plana za održivu potrošnju i kružnu ekonomiju.

Zastupnici predlažu da potrošači tokom popravka svojih aparata trebaju dobiti zamjenske, da se popravljena roba treba promovirati kao alternativa, da treba postojati veća dostupnost zamjenskih dijelova te da se uvedu subvencije za potrošače koji žele popravljati.

Prema prijedlogu EP-a, proizvođači ne bi trebali odbijati popravak uređaja samo na temelju toga što ga je prethodno popravljao nezavisni ili profesionalni serviser ili ako je prethodni popravak izvršen korištenjem neoriginalnih, ali kompatibilnih rezervnih dijelova.

U EU-u se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako veliki broj građana želi popravljati svoje uređaje, istaknuo je u raspravi u ponedjeljak izvjestitelj iz nadležnog Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, njemački socijalist Rene Repasi, i ukazao da potrošačima izvan garantnog roka često nije dostupna mogućnost popravka.

Popravak proizvoda

Prema istraživanju Eurobarometra, čak 77 posto potrošača radije bi popravilo svoje uređaje nego kupovalo nove, podsjetila je u raspravi hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Ona je kao izvjestiteljica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), pozvanog da da mišljenje o tom pitanju, napomenula da  je prijedlog “ključan za ostvarenje naših ciljeva održive potrošnje i klimatske neutralnosti”.

Naglasila je potrebu za transparentnošću cijena i dostupnosti rezervnih dijelova, kao i za jačanje kulture popravaka kroz kampanje podizanja svijesti, prije svega na nacionalnoj razini.

Povjerenik Evropske komisije za okoliš, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius u raspravi je rekao kako se godišnje baci gotovo 35 miliona tona otpada zbog nemogućnosti popravka, većinom zbog nedostupnosti zamjenskih dijelova ili njihove visoke cijene zbog kojih se popravak ne isplati.

Litvanac je kazao kako je prijedlog Evropskog parlamenta prilog zelenoj tranziciji, uz izvještaje o ekodizajnu i osnaživanju potrošača za zelenu tranziciju izvjestiteljice Biljane Borzan.

Ona je u Strasbourgu navela primjer zamjenskog ekrana za televizor koji košta 350 eura za koji se treba izdvojiti 430 eura.  Naglasila je da se u takvim uvjetima gase servisi, a građane prisiljava da iznova bacaju i kupuju novo.

Borzan, izvjestiteljica izvještaja koji zabranjuje programirano kvarenje i podržava produživanje garancije, naglasila je da ako do kvara ipak dođe potrošač “mora biti u mogućnosti popraviti proizvod bez velikih problema”.

"Kako bi pravo na popravak postalo stvarnost moramo osigurati jeftine rezervne dijelove te dostupnost nacrta i alata građanima i neovisnim serviserima", istaknula je.

Usvojeni izvještaj pregovaračko je stajalište Evropskog parlamenta, a konačni tekst direktive EU-a donijet će se u trijalogu s Evropskom komisijom i Vijećem Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU